Pofta de alimente nesănătoase și insulina.
Principalele categorii de alimente de care ne e tot timpul poftă sunt: ciocolata, chipsurile şi cartofii prăjiţi. Acestea sunt pline de zahăr, sare şi grăsimi – 3 ingrediente care au gust atât de bun şi totuşi atât de păcătos pentru sănătatea noastră.
E demonstrat ştiinţific că acestea dau dependenţă deoarece stimulează centrul de recompensare al creierului, creându-se astfel un cerc vicios: vom vrea din ce în ce mai mult şi niciodată nu va fi de ajuns.
Însă nu te gândi că doar silueta are de suferit de pe urma acestor pofte, ci şi interiorul tău se poate resimţi. Pe măsură ce îţi vei suprasolicita pancreasul să producă insulină, cu atât nivelul de glucoză din sânge va scădea şi vei resimţi o stare generală de oboseală, astfel că vei fi tentat să apelezi iarăşi la un „energizant” de tipul unei prăjituri sau o pungă de chipsuri pentru a-ţi recăpăta – atenţie, pe termen foarte scurt! – energia pierdută.
Astfel, creierul devine dependent de aceste alimente, iar tu victima perfectă pentru kilogramele în plus şi candidatul ideal pentru diabet.
În loc să dai iama la raftul de dulciuri, potoleşte-ţi poftele cu un pumn de fructe în coajă lemnoasă, cum sunt migdalele, fisticul sau nucile, mănâncă un fruct proaspăt sau ronţăie un morcov. Sunt opţiuni mult mai sănătoase, iar saţietatea şi energia sunt asigurate pe termen mult mai lung.