ANGHINARE (Ficat sanatos)

Denumire științifică: Cynara scolymus
Producător: DaciaPlant

ANGHINAREA (Cynara scolymus) este o plantă recomandată pentru funcţionarea normală a sistemului hepato-biliar.

ISTORIC:

Anghinarea este una din cele mai vechi plante cunoscute în istoria umanităţii. Originară din Etiopia, planta a fost adusă în Europa de Sud, traversând Egiptul Antic, unde a fost consemnată în desenele vechilor civilizaţii. Grecii şi romanii utilizau anghinarea pentru menţinerea sănătăţii ficatului şi vezicii biliare. În secolul al XVI-lea, în Europa era considerată o ,,legumă nobilă”, fiind consumată numai de către membrii casei regale şi de oamenii foarte bogaţi. În trecut anghinarea se utiliza datorită proprietăţilor coleretice, colagoge, hepatoprotectoare, detoxifiante hepatice, hipocolesterolemiante şi hipolipemiante.

În compoziţia plantei au fost identificate următoarele substanţe bioactive: derivaţi cafeoil-chinici (acid clorogenic şi cinarină), flavone (cinarozidă, scolimozidă, luteolină şi cinarotriozidă), lactone sesquiterpenice (cinaropicrină, dehidrocinaropicrină, grosheimină şi cinarotriol), inulină, compuşi triterpenici (lactucerol, taraxasterol), steroli (β-sitosterol, stigmasterol), o sapogenină steroidică, taninuri, mucilagii, pectine, aminoacizi, enzime şi acizi organici.

Actiuni

ACŢIUNI MAJORE:
Coleretic, colagog, tonic amar, regenerant al celulelor hepatice, hepatoprotector, hipocolesterolemiant, hipolipemiant, antiaterosclerotic, antihepatotoxic, antioxidant.

ALTE ACŢIUNI:
Antimicrobian faţă de bacteriile din genurile Salmonella, Staphylococcus şi Proteus, diuretic (cu eliminare de acid uric), vasodilatator, cardioprotector, stimulează pofta de mâncare.

Contribuie la

– funcţionarea normală a sistemului hepato-biliar, prin:
       – stimularea producerii şi eliminării de bilă
       – protejarea celulelor hepatice
       – detoxifierea ficatului
– menţinerea în concentraţii normale a colesterolului şi grăsimilor în sânge
– creşterea poftei de mâncare
– accelerarea tranzitului intestinal
– reducerea stărilor de oboseală şi surmenaj.

 

Indicatii

INDICAŢII MAJORE:
se utilizează ca adjuvant în: diskinezie biliară, insuficienţă hepatică şi renală, hepatite cronice, ciroză hepatică, colecistite acute şi cronice, angiocolite, hipercolesterolemie, hiperlipidemie, steatoză hepatică, obezitate, ateroscleroză.

ALTE INDICAŢII:
se utilizează ca adjuvant în: enterite, infecţii intestinale, gută, hipertensiune arterială, angină pectorală, anorexie, alergii pe fond hepatic, hemoroizi, astenie, surmenaj, intoxicaţii.

Precautii

În caz de supradozare, pot apărea greaţă, diaree sau nefrotoxicitate.

Contraindicatii

Litiază biliară, obstrucţie biliară, sarcină, alăptare, alergie la anghinare şi/sau la alte plante din familia Compositae (Asteraceae).

Forma de prezentare: 60 comprimate

Administrare

Adulţi: câte 1-2 comprimate de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei.

Tineri între 15 şi 18 ani: câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei.

Copii între 7 şi 14 ani: câte o jumătate de comprimat de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei.

Copii sub 7 ani: după sfatul medicului.

Comprimatele se înghit cu apă sau se sfărâmă în gură (absorbţia substanţelor bioactive este mult mai rapidă). În caz de dificultate la înghiţire, comprimatele se pot rupe în două.

Ingrediente

Ingrediente/comprimat: celuloză microcristalină; anghinare (Cynara scolymus) – frunze (150 mg); anghinare (Cynara scolymus) – extract  hidroalcoolic 5:1 din părţi aeriene (150 mg); dioxid de siliciu coloidal; stearat de magneziu.

 

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”