ANTIOXIDANT este o asociere de plante şi alge marine conceput în vederea asigurării unei protecţii maxime a organismului împotriva efectului distructiv al radicalilor liberi.
CE SUNT ANTIOXIDANŢII?
Antioxidanţii sunt molecule care împiedică procesul de oxidare, având capacitatea de a neutraliza radicalii liberi şi de a împiedica oxidarea colesterolului ,,rău’’ (LDL-colesterol), prevenind astfel apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor acesteia.
CE SUNT RADICALII LIBERI?
Radicalii liberi pot fi definiţi ca atomi sau molecule care conţin în structura lor un electron neîmperecheat. Această configuraţie imprimă un caracter instabil moleculelor (sau atomilor), care vor manifesta tendinţa de stabilizare, realizată prin captarea sau cedarea unui electron altei molecule care, la rândul ei, va deveni radical liber, generându-se astfel o reacţie în lanţ, care va conduce la dezechilibre enzimatice şi la modificări ale materialului genetic, având ca efect transformarea malignă a celulelor. Din acest punct de vedere, antioxidanţii pot fi definiţi ca molecule care au capacitatea de a ceda sau de a primi electroni ai radicalilor liberi, pe care îi neutralizează, oprind astfel efectul de cascadă al proceselor oxidative.
SURSE DE RADICALI LIBERI.
Radicalii liberi din organismul uman prezintă atât efecte benefice cât şi efecte nocive. Principala sursă de radicali liberi din organism sunt mitocondriile, cei mai importanţi fiind: radicalii liberi ai oxigenului (oxigenul singlet – 1O2 , superoxid – O2-. hidroxil – OH., alcooxil – RO., fenoxil – ArO. , peroxil – ROO.) şi ai azotului (NO, NO2, NO3). Radicalii liberi produşi în organism intervin în diferite procese fiziologice, cum ar fi: apărarea organismului împotriva atacului microbian (ei având acţiune bactericidă în cursul procesului de fagocitoză), stimularea creşterii şi a proliferării celulare, inducerea apoptozei celulelor (apoptoza reprezintă moartea fiziologică a celulelor, ca rezultat al mecanismului de menţinere al homeostaziei). Factorii favorizanţi care pot declanşa eliberarea de radicali liberi în organism sunt: radiaţiile ionizante şi UV, razele X şi microundele, telefoanele mobile, activarea neutrofilelor, xantinoxidaza, lanţurile transportoare de electroni de la nivelul mitocondriilor etc.
Sursele externe de radicali liberi, cum ar fi: aditivii alimentari chimici, fumul de ţigară, gazele de eşapament, medicamentele, metalele grele, pesticidele, împreună cu factorii favorizanţi, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea organismului, excesul de radicali liberi manifestând o acţiune distructivă, direct proporţională cu gradul de poluare, iradiere sau intoxicare cu substanţele chimice provenite din coloranţii şi conservanţii alimentari, precum şi din alte surse externe.
EFECTELE NOCIVE ALE RADICALILOR LIBERI.
Datorită instabilităţii lor, radicalii liberi sunt molecule extrem de reactive, care pot produce: distrugerea membranelor celulare (prin oxidarea lipidelor din compoziţia acestora), oxidarea colesterolului ,,rău’’ LDL (cu apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor acesteia), oxidarea proteinelor, iar la nivelul ADN-ului pot produce mutaţii genetice, aberaţii cromozomiale sau pot modifica bazele azotate din compoziţia acestora, producând rupturi ale catenelor de ADN, conducând astfel la apariţia tumorilor, îmbătrânirii precoce, precum şi a afecţiunilor degenerative.
ANTIOXIDANŢII ŞI ROLUL LOR ÎN ORGANISM
Antioxidanţii au rolul de a proteja organismul de stresul oxidativ (dezechilibrul dintre nivelul produşilor de oxidare şi capacitatea antioxidantă a organismului). Antioxidanţii endogeni sunt sisteme enzimatice cu rol antioxidant, cele mai cunoscute fiind: superoxidismutaza (SOD), catalaza, glutation peroxidaza etc. De cele mai multe ori, acestea nu fac faţă invadării organismului de către radicalii liberi proveniţi din mediul extern, fiind necesară administrarea suplimentară de antioxidanţi naturali, care să susţină organismul în lupta pentru supravieţuire.
Actiuni
MAJORE:
Stopează efectul în cascadă al proceselor oxidative, neutralizează radicalii liberi, împiedică oxidarea LDL-colesterolului şi a lipidelor din compoziţia membranelor celulare, creşte nivelurile enzimelor antioxidante (superoxidismutaza, catalaza şi glutation peroxidaza), împiedică evoluţia proceselor degenerative şi îmbătrânirea precoce, protejează organismul împotriva stresului oxidativ provocat de agenţii poluanţi din mediu, stimulează sinteza de rodopsină, măreşte acuitatea vizuală, antioxidant, capilaro- şi vasoprotector, neuroprotector, antimutagen, antitumoral.
ALTE ACŢIUNI:
Antiagregant-plachetară, vasodilatatoare, diuretică, imunomodulatoare.
Contribuie la
– protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ
– menţinerea concentraţiei normale a grăsimilor în organism
– încetinirea proceselor degenerative şi a îmbătrânirii.
Indicatii
Se utilizează ca adjuvant în: stres oxidativ, îmbătrânire precoce, afecţiuni degenerative oculare (degenerescenţă maculară, glaucom, cataractă, retinopatie diabetică) şi neurologice (boala Alzheimer, sechele AVC), ateroscleroză, reumatism cronic degenerativ, tumori, expuneri la radiaţii (terapeutic, accidental, radiaţiile provocate de telefonul mobil, etc), pentru contracararea efectelor agenţilor poluanţi din mediu, aditivilor alimentari (coloranţi, edulcoranţi, conservanţi, etc), fumatului, consumului excesiv de alcool şi în geriatrie.
Contraindicatii
Alergie la oricare dintre componentele produsului.
Forma de prezentare: 60 comprimate
Administrare
Adulţi: câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, cu 30 minute înaintea mesei.
Tineri între 15 şi 18 ani: câte 1 comprimat de 2 ori pe zi, cu 30 minute înaintea mesei.
Copii sub 14 ani: după sfatul medicului.
Comprimatele se înghit cu apă sau se sfărâmă în gură (absorbţia substanţelor bioactive este mult mai rapidă). În caz de dificultate la înghiţire, comprimatele se pot rupe în două.
Ingrediente
Ingrediente/comprimat: celuloză microcristalină; coacăz-negru (Ribes nigrum) – extract hidroalcoolic 8:1 din fructe (100 mg); spirulină (Spirulina platensis) – pulbere (100 mg); struguri (Vitis vinifera) – extract hidroalcoolic cu 95% proantocianidine din seminţe (100 mg); turmeric (Curcuma longa) – pulbere din rizomi (100 mg); afin (Vaccinium myrtillus) – extract hidroalcoolic 8:1 din fructe (50 mg); cătină (Hippophae rhamnoides) – extract hidroalcoolic 10:1 din fructe (50 mg); ceai-verde (Camellia sinensis) – pulbere din frunze (50 mg); goji (Lycium barbarum) – extract hidroalcoolic cu 40% polizaharide din fructe (50 mg); dioxid de siliciu coloidal; stearat de magneziu.