Ajută secreţia şi eliminarea bilei în intestin
Ingrediente/capsulă
Frunze de boldo (Boldo folium) 96 mg, extract total 10:1 de frunze de anghinare (Cynarae folium) 64 mg,
volbură (Convulvuli herba), coada şoricelului (Millefolii herba) 64 mg, rizomi de obligeană (Calami rhizoma)
32 mg.
Boldo este un arbust verde tot timpul anului, originar din Chile. Frunzele sunt folosite atat ca şi condiment cât şi pentru efectele terapeutice. Este stimulent al ficatului şi vezicii biliare, stimulent digestiv, protector hepatic, laxativ, vermifug şi antioxidant, fiind recomandat în caz de digestie lentă, vezică biliară leneşă însoţită de constipaţie, paraziţi intestinali.
Anghinarea stimulează fluxul biliar, curăţă ficatul de depozite de grăsime, creşte apetitul şi diureza şi reduce colesterolul. Fluidifică bila prevenind tendinţa de precipitare a sărurilor biliare şi de formare a mâlului sau litiazei biliare. Rezultatele investigaţiilor clinice au demonstrat eficacitatea şi siguranţa folosirii extractelor de anghinare în tratamentul disfuncţiilor hepato-biliare care decurg din deficitul de bilă, cum ar fi senzaţia de saţietate, pierderea poftei de mâncare, greaţă, balonare şi dureri abdominale.
Volbura se mai numeşte şi rochiţa rândunicii. Este un remediu foarte bun pentru fierea leneşă (hipotonă), deoarece are atât efect coleretic (de stimulare a producerii de bilă de către ficat) cât şi efect laxativ (constipaţia fiind adesea asociată deficitului de secreţie biliară).
Coada şoricelului este una dintre cele mai bine cunoscute plante stimulente ale apetitului şi a secreţiei biliare folosite pentru tratarea tulburărilor gastro-intestinale, cum ar fi: indigestia, dischinezie biliară, colicile abdominale, balonarea.
Obligeana stimulează funcţiile digestive, inclusiv secreţia şi eliminarea bilei (coleretică şi colagogă) fiind utilă pentru insuficienţa funcţională a vezicii biliare (dischinezie biliară hipotonă), stază gastrică, hipoaciditate, lipsa poftei de mâncare.
Efect
-coleretic-colagog (stimulează secreţia şi eliminarea de bilă)
-stimulent al secreţiei gastrice
-laxativ blând
-carminativ (elimină gazele intestinale)
Recomandări
-dischinezie biliară hipotonă (tulburare funcţională a vezicii biliare care constă în creşterea în volum a vezicii ca urmare a incapacitaţii de a se contracta şi de a evacua bila ce se acumulează în exces).
-indigestie
Contraindicaţii
Nu se recomandă copiilor sub 6 ani (efectele asupra copiilor mici sunt insuficient studiate) şi în caz de hipersensibilitate la oricare din ingredientele produsului.
Sarcină şi alăptare
Nu se recomandă femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează datorită unor posibile efecte de stimulare a contracţiilor uterine.
Substanţele active trec în laptele matern şi pot modifica gustul laptelui.
Efecte secundare şi interacţiuni
Acest produs se poate utiliza concomitent cu alte medicamente.
La dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare.
Întrebuinţare
Doza recomandată este de 1-2 capsule de 2-3 ori pe zi, în timpul mesei.
Durata unei cure este de 6-8 săptamâni, sau conform recomandării medicului. Administrarea se poate relua la nevoie.
Evaluarea eficienţei
S-au administrat capsule “Vezică Biliară Lentă” timp de 1 lună la pacienţi cu dischinezie biliară hipotonă care acuzau greaţă, gust amar, balonare, tranzit lent, indispoziţie, cefalee.
S-a constatat dispariţia simptomatologiei la 60% dintre pacienţi şi ameliorarea acuzelor la 40% dintre ei, fără a necesita asocierea medicaţiei alopate.
Produsul a fost bine tolerat şi lipsit de reacţii adverse.
Prezentare: 60 capsule a 320 mg