Cicoarea face parte din familia Asteraceae, fiind o plantă cunoscută şi apreciată încă din antichitate. În Egiptul Antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare şi renale. Începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, rădăcinile sunt utilizate pentru obţinerea surogatului de cafea. Planta are frunze mici, oval-lanceolate şi flori de culoare albastră. Se mai numeşte cicoară, cicoare de câmp, cicoare de vară, cicoare sălbatică, cicorie amară, cociţă, dudău, floarea-secerei, încingătoare, scai voinicesc, sporiş.
Actiuni:
Tonic hepatic, tonic digestiv, stomahic, coleretic, colagog, laxativ uşor, diuretic, depurativ, remineralizant, antianemic, slab hipoglicemiant, antiaritmic, hipotensiv.
Contribuie la:
– funcţionarea normală a sistemelor:
– hepato-biliar, prin favorizarea producerii şi eliminării de bilă
– digestiv, prin creşterea poftei de mâncare şi îmbunătăţirea digestiei
– urinar, prin ameliorarea diurezei şi a capacităţii de detoxifiere a rinichilor
– accelerarea moderată a tranzitului intestinal
– scăderea în greutate.
Indicatii:
Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni hepatobiliare (hepatite, icter, congestie hepatică, colecistopatii, diskinezie biliară), tulburări digestive (anorexie, balonare, digestie lentă), constipaţie, congestii splenice, anemie, gută, alimentaţia dietetică a diabeticilor şi în curele de slăbire.
Precautii:
EFECTE ADVERSE: rareori pot apărea alergii cutanate.
Contraindicatii:
Gastrită hiperacidă, ulcer gastric, sarcină, alăptare, alergie la cicoare.
Forma de prezentare: 50 g
Administrare:
INTERN:
– pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă;
– macerat la rece – se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă, se menţin timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min. înainte de mese;
–infuzie – se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă clocotită, se menţin timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.
Ingrediente:
Cicoare (Cichorium intybus) – rădăcină.