Creţişoara face parte din familia Rosaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze mari, rotunjite, reniforme, având 7 sau 9 lobi şi marginile dinţate. Florile mici, de culoare galben-verzui sunt grupate în inflorescenţe. Cunoscută încă din antichitate, creţişoara a fost utilizată în diferite tradiţii, atât pentru trezirea şi amplificarea feminităţii, cât şi pentru vindecarea afecţiunilor ginecologice, fiind o plantă asociată cu feminitatea. Creşte la marginea pădurilor, a drumurilor, în păşuni, fâneţe, pe stânci şi coaste abrupte, în zona de deal şi de munte. Se mai numeşte brumărie, creţărel, rătunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, etc.
Actiuni:
INTERN: astringent, antihemoragic, antidiareic, antispastic, tonifică musculatura uterină, la femei acţionează asupra aparatului reproducător reglând activitatea hormonală.
EXTERN: astringent, cicatrizant, antiseptic, hemostatic.
Contribuie la:
INTERN:
– combaterea riscului de sângerare
– funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin şi reducerea stărilor neplăcute care apar pe perioada ciclului menstrual.
EXTERN:
– menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale
– reducerea riscului de sângerare
– reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale.
Indicatii:
INTERN:
Se utilizează ca adjuvant în: tulburări menstruale (amenoree, dismenoree, hipermenoree), pentru evitarea avorturilor spontane (în primele trei luni de sarcină), sterilitate la femei, tulburări de menopauză, hemoragii, hemoragii uterine, menometroragii, diaree.
EXTERN:
Se utilizează ca adjuvant în: leucoree, fisuri anale, hemoroizi, epistaxis.
Precautii:
Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu hipercoagulabilitate sanguină.
Contraindicatii:
Alergie la creţişoară.
Forma de prezentare: 50 g
Administrare:
INTERN:
– pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.
– macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min.înainte de mese.
– infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min.înainte de mese.
EXTERN:
– pentru menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale se fac spălături locale cu maceratul sau cu infuzia de plantă
– pentru reducerea riscului de sângerare se fac tamponări locale sau se aplică sub formă de comprese cu maceratul sau cu infuzia de plantă
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obţinute din plantă.
Ingrediente:
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) – părţi aeriene.