Reţetă culeasă de la Mănăstirea Muncelu
Contribuie la funcţionarea normală a ficatului.
Ingrediente: fructe de armurariu (Silybi mariani fructus), salvie (Salviae herba), fructe de fenicul (Foeniculi fructus), isop (Hyssopi herba), verbină (Verbenae herba), frunze de dud (Mori folium), frunze de zmeur (Rubi ideae folium).
Efect
Acţiunea terapeutică a acestui ceai este conferită de proprietăţile hepatoprotectoare, decongestive, detoxifiante şi regeneratoare hepatice ale principiilor active din armurariu. Salvia şi verbina au acţiune antiinflamatoare şi coleretic-colagogă (stimulează producerea şi eliminarea bilei). Isopul împiedică infiltrarea grasă hepatică. Toate aceste plante susţin buna funcţionare a ficatului şi vezicii biliare.
Recomandări
Hepatite, dischinezie biliară, steatoză hepatică, în intoxicaţii ale ficatului datorate ingestiei de substanţe chimice hepatotoxice şi alcool.
Contraindicaţii
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicatii.
Sarcină si alaptare
Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza si copiilor mici.
Efecte secundare şi interacţiuni
La dozele recomandate nu se cunosc efecte secundare.
Preparare
Peste o linguriţă de amestec plante se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute acoperit.
Întrebuinţare
Se beau 3-4 cani cu ceai pe zi cu o jumătate de oră înainte de masă.
Durata unei cure obisnuite este de 6-8 saptamani.
Prezentare: cutie a 50 g