TINCTURA DE GĂLBENELE este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din florile plantei Calendula officinalis.
Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.
În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.
DESPRE GĂLBENELE:
Gălbenelele fac parte din familia Asteraceae, fiind o plantă erbacee, anuală, cu inflorescenţe terminale de culoare galben-portocaliu.
Originară din Asia şi Europa de Sud, a fost introdusă în medicina tradiţională în secolul al XII-lea, în Europa Centrală şi zona mediteraneană. Creşte pe lângă ziduri, clădiri sau pe câmpii, în grădini, pe marginea drumurilor sau a gardurilor. În medicina tradiţională se utiliza în afecţiuni biliare şi intestinale. Se mai numeşte filimică, crăiţe, calce, căldăruşă, fetişcă, floare-galbenă, flori-oşeneşti, gălbenare, roşioară, ruginele, ruşuliţe, salomie, silinii, stâncuţă etc.
Actiuni
INTERN:
Cicatrizantă, antiinflamatoare, antispastică, coleretică, hipolipemiantă, antibacteriană, antimicotică, antivirală, antitumorală, antitrichomonazică, calmează durerile menstruale.
EXTERN:
Cicatrizantă, antiinflamatoare, antiseptică, antibacteriană.
Contribuie la
INTERN:
– combaterea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal şi căilor biliare
– producerea bilei.
EXTERN:
– reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii
– reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale, mucoasei anale şi vaginale.
Indicatii
INTERN:
Se utilizează ca adjuvant în: dischinezii biliare, colecistită, enterocolită, dismenoree.
EXTERN:
Se utilizează ca adjuvant în: eczeme, hemoroizi, acnee, vulvo-vaginite, înţepături de insecte.
Precautii
Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).
Contraindicatii
Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare.
Alergie la gălbenele, tratamente care nu permit consumul de alcool.
Forma de prezentare: 50ml
Administrare:
INTERN:
Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Copii 7-14 ani: câte 10-30 picături diluate în 100 ml apă (jumătate de pahar), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN:
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii se fac badijonări locale cu tinctură sau cu soluţia diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100 ml de apă), în funcţie de sensibilitatea pielii;
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se aplică local sub formă de comprese cu soluţia diluată, obţinută în modul următor: se pune tinctura într-un vas deschis şi se lasă până se evaporă ½ din cantitatea de alcool, după care se amestecă în proporţii egale cu apă;
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul mucoasei vaginale se fac spălături locale cu soluţia diluată, obţinută prin adăugarea a 1-2 linguri de tinctură la 500 ml de apă.
Ingrediente: apă purificată, alcool etilic 65% vol., gălbenele (Calendula officinalis), flori, 20%.
Raport plantă/alcool etilic – 1:5
Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.