TINCTURA DE GENŢIANĂ este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din rădăcinile plantei Gentiana asclepiadea.
Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.
În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.
DESPRE GENŢIANĂ:
Genţiana face parte din familia Gentianaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze ovat-lanceolate şi flori de culoare albastru-azuriu, în formă de trompetă, care creşte la marginea pădurilor sau pe dealuri. Potrivit istoricului şi naturalistului roman Plinius ce Bătrân, denumirea ştiinţifică a plantei gentiana provine de la Gentius (180-68 î.C.) ultimul rege ilir, care a descoperit efectele acesteia. În trecut genţiana era utilizată la fabricarea băuturilor alcoolice tonice şi a bitterului. În medicina tradiţională planta se folosea pentru stimularea secreţiilor gastrice şi biliare. Se mai numeşte lumânărica-pământului, ghinţură, coada-lupului, fierea-pământului, lumânărea, iarba-tăieturii, inţură etc.
Actiuni
Stimulentă a secreţiilor gastrice şi biliare, hepatoprotectoare, regenerantă a celulei hepatice, antipiretică, antimalarică, antihelmintică, detoxifiantă, stimulentă a sistemului nervos central la doze mici şi inhibitoare în doze mari.
Contribuie la
– producerea şi eliminarea bilei
– protejarea celulelor hepatice
– favorizarea secreţiilor gastrice şi a digestiei
– creşterea poftei de mâncare
– reducerea flatulenţei după consumul de alimente
– menţinerea temperaturii corpului în limite normale
– detoxifierea tractului gastro-intestinal.
Indicatii
Se utilizează ca adjuvant în: anorexie, gastrite hipoacide, diskinezii biliare, colecistite acute şi cronice, indigestie, balonare, febră, viermi intestinali, malarie.
Contraindicatii
Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare.
Gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, alergie la genţiană, tratamente care nu permit consumul de alcool.
Forma de prezentare: 50ml
Administrare:
INTERN:
Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Copii 7-14 ani: câte 10-30 picături de tinctură diluate în 100 ml apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Ingrediente: apă purificată; alcool etilic 40% vol.; genţiană (Gentiana asclepiadea) – rădăcini (27%).
Raport plantă/alcool etilic – 1:3,7.
Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.