TINCTURA DE LEMN-DULCE este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din rădăcinile de Glycyrrhiza glabra.
Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.
În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.
DESPRE LEMN-DULCE:
Lemnul-dulce face parte din familia Fabaceae, fiind un subarbust peren, cu frunze alterne, lipicioase şi flori roşii sau violete. Originar din Europa Centrală, planta s-a extins în toată Europa, Asia şi nordul Africii. La noi creşte în păduri umede sau pe soluri nisipoase, în apropierea râurilor. Numele ştiinţific al plantei Glycyrrhiza provine din greaca veche, însemnând ,, rădăcina dulce”.
În China şi Grecia Antică Lemnul-dulce era utilizat pentru tratarea afecţiunilor respiratorii. În Egiptul Antic din rădăcină se prepara o băutură dulce, folosită pentru a onora spiritele faraonilor în cadrul ceremoniilor ritualice. În medicina tradiţională planta se întrebuinţa în afecţiuni bronhopulmonare, artrite şi dismenoree. Se mai numeşte ciorâng, firuţă, iarbă-dulce, reglisă, rădăcină-dulce, unghia-găii etc.
Actiuni
INTERN:
Expectorantă şi emolientă, cicatrizantă, antispastică, antiinflamatoare de tip cortizonic şi mineralocorticoid, estrogenică, analgezică, bacteriostatică, imunostimulentă, laxativă, diuretică.
EXTERN:
Antiinflamatoare, antiseptică, cicatrizantă.
Contribuie la
INTERN:
– menţinerea sănătăţii arborelui bronşic
– reducerea disfuncţiilor articulare
– funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin şi glandelor corticosuprarenale
– accelerarea tranzitului intestinal.
EXTERN:
Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii.
Indicatii
INTERN:
Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni bronhopulmonare (bronşite, laringite, traheo-bronşite), artrită reumatoidă, boala Addison, tulburări menstruale (amenoree, hipomenoree, dismenoree), hipoplazie mamară, constipaţie.
EXTERN:
Se utilizează ca adjuvant în: dermatite seboreice, înţepături de insecte, eritem solar.
Precautii
La pacienţii cu hipertensiune arterială se administrează numai cu recomandarea medicului.
Nu se asociază cu corticosteroizi.
Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).
Contraindicatii
Din cauza conţinutului de alcool, nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică şi ciroză hepatică.
Hiperestrogenism, chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne şi maligne, mamare sau genitale, sindrom Cushing, sarcină, alăptare, alergie la lemn-dulce, tratamente care nu permit consumul de alcool.
Forma de prezentare: 50ml
Administrare:
INTERN:
Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Copii 7-14 ani: câte 10-30 picături de tinctură diluate în 100 ml apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN:
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii se fac badijonări locale cu tinctură sau cu soluţia diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100 ml de apă), în funcţie de sensibilitatea pielii.
Ingrediente: apă purificată; alcool etilic 40% vol.; lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) – rădăcini (21%).
Raport plantă/solvent de extracţie – 1:3,7
Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.