TINCTURĂ DE URZICĂ (DaciaPlant)

Denumire științifică: Urtica dioica
Producător: DaciaPlant

TINCTURA DE URZICĂ este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din părţile aeriene ale plantei Urtica dioica.

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.

În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.

DESPRE  URZICĂ:

Urzica face parte din familia Urticaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze opuse, lanceolate, ascuţite la vârf  şi dinţate pe margini. Atât tulpina cât şi frunzele sunt prevăzute cu peri urzicători. Denumirea ştiinţifică a plantei Urtica provine din verbul latin ,,urere” care înseamnă ,,a arde”, datorită arsurilor care apar la atingerea atât a tulpinei cât şi a frunzelor, iar termenul ,,dioica” înseamnă ,,două case” şi se datorează faptului că urzica are flori unisexuat-dioice. Cunoscută din cele mai vechi timpuri, planta apare în medicina tradiţională africană unde se folosea sub formă de pulbere pentru prizat în hemoragii nazale şi menstruaţii abundente. Amerindienii utilizau ceaiul de urzică pentru a opri sângerările uterine care apăreau după naştere. În medicina tradiţională era considerată a fi una din principalele surse de fier şi săruri minerale esenţiale organismului şi se întrebuinţa în stări de anemie, astenie, demineralizare şi convalescenţă.

Actiuni

INTERN:

Antianemică, diuretică (cu eliminare de acid uric), depurativă, hematopoetică (stimulează formarea globulelor roşii), astringentă, hemostatică, antidiareică, antiinflamatoare, hipoglicemiantă, imunostimulentă, inhibitoare a 5-α-reductazei (enzimă implicată în hipertrofia benignă de prostată), tonică generală, antiseptică, geriatrică.

EXTERN:

Astringentă, revulsivă, tonică capilară, cicatrizantă, hemostatică, antiseptică.

Contribuie la

INTERN:

– formarea normală a globulelor roşii şi a hemoglobinei

– reducerea stărilor de oboseală şi epuizare

– îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului

– eliminarea lichidelor reţinute în exces în corp

– detoxifierea organismului

– eliminarea tendinţei de evacuare rapidă a scaunului

– reducerea riscului de sângerare

– eliminarea toxinelor acumulate la nivelul pielii

– reducerea disconfortului care apare la nivelul articulaţiilor

– menţinerea concentraţiei normale a glucozei în sânge

– menţinerea sănătăţii prostatei.

EXTERN:

– reducerea riscului de sângerare

– reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale

– menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: anemii uşoare, astenii (astenia de primăvară), edeme, litiază urinară, gută, uricemie, hipertrofie benignă de prostată, prostatite, hemoragii (metroragii, hemoptizii, epistaxis), diaree, hemoroizi, reumatism, diabet zaharat, hipovitaminoze, afecţiuni dermatologice (acnee, psoriazis, dermatoze infecţioase), convalescenţă şi în geriatrie.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni cutanate (acnee, seboree, eczeme, psoriazis, dermatoze infecţioase), hemoroizi, mătreaţă, căderea părului, alopecie.

Precautii

Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).

Contraindicatii

Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare.
Alergie la urzică, tratamente care nu permit consumul de alcool.

Forma de prezentare: 50ml

Administrare:

INTERN:
Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte o  linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Copii 7-14 ani: câte 10-30 picături de tinctură diluate în 100ml apă sau ceai (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

EXTERN:

– pentru reducerea riscului de sângerare se fac badijonări locale cu tinctură sau cu soluţia diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100 ml de apă), în funcţie de sensibilitatea pielii,

– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se aplică local sub formă de comprese sau badijonaj cu soluţia diluată, obţinută în modul următor: se pune tinctura într-un vas deschis şi se lasă până se evaporă ½ din cantitatea de alcool, după care se amestecă în proporţii egale cu apă,

– pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului se fricţionează pielea capului cu tinctură de 2-3 ori pe săptămână.

Ingrediente: apă purificată, alcool etilic 40% vol., urzică (Urtica dioica), părţi aeriene, 27%.

Raport plantă/alcool etilic – 1:3,7

Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”