Un studiu realizat recent in SUA a evidentiat faptul ca 20% dintre relatiile pe termen lung incep cand unul dintre parteneri este implicat intr-o alta relatie sau este chiar casatorit. Cercetatorii angajati in acest proiect au numit asta “pescuitul de parteneri”.
Dar cine practica astfel de “sporturi” si de ce?
Potrivit acestui studiu, aproximativ 60% dintre barbatii americani si 40% dintre femei au recunoscut ca au incercat sa ispiteasca macar o data o persoana implicata intr-o relatie sau chiar ei au fost ademeniti sa-si insele sau sa-si paraseasca partenerul de la momentul respectiv.
Se pare ca atat barbatii cat si femeile au o gena de tipul “iarba e mai verde in curtea vecinului”. Din punct de vedere evolutionist (care spune ca aproape tot ce facem in viata sexuala sau sentimentala are la baza instinctul de a ne perpetua specia si de a da nastere cat mai multor copii sanatosi) suntem intotdeauna in cautare de parteneri noi. Mai mult, spun cercetatorii, femeile sunt in mod deosebit in cautare de barbati virili in perioada lor cea mai fertila, la cateva zile dupa ovulatie.
Care este rezultatul? Care sunt avantajele si dezavantajele acestor practici, si mai ales, de ce facem asta?
Relatiile rezultate in urma unui astfel de triunghi conjugal nu sunt de cele mai multe ori de lunga durata, iar asta este consecinta lipsei de incredere, de fidelitate sau de implicare. Cel care a parasit pentru a intra in noua relatie se intreaba daca a facut alegerea buna. Iar de partea cealalta se afla intrebarea: “daca pe ea a parasit-o, poate ca asa va face si cu mine la un moment dat”.
Relatia pe care o ai nu pare a fi “perfecta”
Dorinta de a sari de la o relatie la alta, de a “agata” sau “a te lasa agatat”, poate proveni din perspectiva negativa pe care o ai asupra actualei relatii. Iti doresti multe de la viata, iar un anumit partener nu iti poate oferi decat o parte din ele. Chiar daca esti intr-o relatie buna care iti ofera mult X, sa spunem, daca vine altcineva si iti ofera Y, incepi sa crezi ca X ti se cuvine de drept si Y incepe sa-ti sune interesant. In loc sa procedezi astfel, incearca sa te concentrezi asupra relatiei in care te afli si asupra a ceea ce poti face pentru a o face mai buna. Exista vreo cale prin care sa adaugi relatiei mai mult Y (spontaneitate, de exemplu) si sa te asiguri ca apreciezi factorul X (securitate, poate), pe care il ai deja?
Saltul de la o relatie la alta nu iti ofera fericire instant
Daca pentru relatia actuala nu ai prea multe sperante, schimbarea ei cu una noua nu iti garanteaza fericirea. Cand nu esti fericita intr-o relatie, cel mai important este sa te autoevaluezi, nu sa-ti evaluezi partenerul. In general, ceea ce-ti determina satisfactia nu este partenerul, ci tu. Este foarte probabil ca in cazul in care esti nefericita intr-o relatie, saltul la o alta o sa te faca fericita pe termen scurt, dar dupa o perioada mai lunga sa te simti la fel.