Colesterolul, o moneda cu doua fete

Colesterolul este o substanta care se gaseste in organism, o parte din ea fiind produsa de acesta, iar alta este “fabricata” din alimentele pe care le consumam. Este necesar organismului pentru ca este implicat in producerea de hormoni, vitam
  • Publicat:
Colesterolul, o moneda cu doua fete
Colesterolul, o moneda cu doua fete

Ceea ce probabil nu ati stiut este faptul ca colesterolul are efecte benefice si asupra pielii pe care o protejeaza de razele soarelui. Cu toate acestea exista si vesti mai putin placute in ceea ce priveste nivelul colesterolului si cum reusim sa-l “manageriem” in folosul nostru. Avand in vedere ca 85% din colesterol  este produs de corpul nostru, numai 15 % este rezultatul aportului alimentar  trebuie sa fim atenti la hrana pe care o consumam. Atunci cand dieta noastra contine carne de porc sau multe oua, iar placerea noastra cea mai mare sunt grasimile, nu este tocmai in regula. In general, cel mai afectat organ care va avea de suportat totul va fi inima.

Inima expusa la un consum crescut de grasimi, in timp, va depozita colesterolul sub forma de  placi de aterom, acestea fiind acele foite de grasime care ajung sa inveleasca inima, sa blocheze vasele de sange care ajung la ea si sa  o determine sa-si desfasoare activitatea cu foarte mare greutate. Dar asta nu e tot! O data inima “blocata” si creierul va fi afectat. Iar raspunsul lui  in cel mai rau caz, va fi un infarct, care poate fi atat cerebral cat si miocardic. Factorii care cresc riscul afectiunilor cerebrale si cardiace sunt varsta, greutatea, modul de viata si genetica.

Dar iata si ce trebuie sa faci ca sa nu ajungi in acest punct al “relatiei” tale cu colesterolul. Consuma carne slaba in grasimi, de peste sau de pui. Daca nu rezisti tentatiei de a manca o bucatica din carnea de porc sau de vita, alege-o pe cea din urma si prepar-o la gratar. Evita: nucile, ciocolata si alte produse pe baza de zaharuri. Cumpara-ti un cantar pentru alimente si nu depasi portia stabilita impreuna cu nutritionistul. Ca sa mai reduci nivelul colesterolului, alege o dieta bogata in fibre, consuma multe legume si fructe si nu uita sa te hidratezi!

Articol exclusiv online.

Urmărește CSID.ro pe Google News