Indepartarea alunitelor: moft sau necesitate?

Alunitele plane se indeparteaza, de cele mai multe ori, pe cale chirurgicala, cu ajutorul bisturiului.
  • Publicat:
Indepartarea alunitelor: moft sau necesitate?
Indepartarea alunitelor: moft sau necesitate?

Din nastere sau dobandite de-a lungul vietii, alunitele (nevi) sunt uneori semne ale frumusetii, conferind un plus de farmec, iar alteori sunt considerate a fi total inestetice, o sursa de disconfort si chiar periculoase pentru sanatate.

Alunitele se pot prezenta sub doua feluri: nevi plani sau excrescente. De obicei, excrescentele ridica mai multe probleme atunci cand sunt localizate in zone cu frictiuni dese (linia sutienului, acolo unde se incheie pantalonii sau la marginea slipului).

De asemenea, daca o alunita plana incepe sa creasca in diametru si sa-si modifice culoarea, trebuie consultat dermatologul. In aceste cazuri, medicul va recomanda indepartarea alunitei in scopul eliminarii riscurilor pentru sanatate. Iata care sunt metodele prin care putem scapa de alunitele nedorite:

1. alunitele plane se indeparteaza, de cele mai multe ori, pe cale chirurgicala, cu ajutorul bisturiului. In acest caz, pentru a elimina orice risc, medicul va decupa alunita avand grija sa lase o margine de siguranta de cativa milimetri.

Interventia se realizeaza sub anestezie locala, iar la sfarsit medicul va sutura pielea. Zona va fi pansata, iar in circa sapte zile se scot firele. Daca alunita este suspecta, dupa excizie se trimite la un laborator pentru examenul histologic, in urma caruia se va da verdictul: este maligna sau benigna. In urma va ramane o cicatrice liniara.

2.
excrescentele se indeparteaza, de obicei, prin cauterizare, tesutul fiind “topit” cu ajutorul electrocauterului. Interventia poate fi realizata chiar si fara anestezie daca excrescenta este mica. Cicatricea care ramane este foarte mica si uneori dispare in timp.

3. indepartarea prin laser a alunitelor nu este considerata o metoda avantajoasa, intrucat cele mai multe alunite au radacini profunde, iar raza laserului nu reuseste sa patrunda suficient de adanc in piele.

Citeste si Semnele din nastere

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Sfaturi de frumusete 100% blonde
Sfaturi de frumusete 100% blonde