Toţi ne dorim o dantură sănătoasă cu dinţi albi şi strălucitori, fără vizite la stomatolog, dureri sau procedee incomode. Pentru a evita toate neplăcerile cauzate de problemele dentare trebuie să acordăm o atenţie deosebită prevenţiei.
Da, ştim, ai auzit de nenumărate ori că prevenţia este mai importantă şi desigur mai uşoară decât tratarea unei probleme. Cunoaştem deja şi termenul de profilaxie, ca fiind setul de măsuri preventive pe care le luăm la indicaţia şi sub controlul medicului.
Dar la ce se referă prevenţia?
Dacă vom lua definiţia din dicţionarul explicativ vom găsi: „ansamblul de măsuri menite a preveni apariţia tuturor afecţiunilor buco-dentare“.
Deşi poate părea o terminologie mai complicată, înţelegerea întregului procedeu care duce la formarea problemelor dentare şi măsurilor pe care le poţi lua pentru a le evita, te poate ajuta să ai o dantură sănătoasă fără bătaie de cap.
În primul rând, trebuie să înţelegem legea “Cauză – Efect”. Nicio afecţiune dentară nu poate apărea fără a avea o cauză care să o fi declanşat. Iar pentru a înţelege aceste lucruri şi pentru a găsi soluţiile optime, consultaţiile regulate la medicul stomatolog ar trebui să fie o rutină.
Care sunt etapele prevenţiei oro-dentare?
Există o serie de etape clare care, respectate, vor avea rezultate pe care ni le dorim: dinţi frumoşi şi mai ales, sănătoşi.
Prevenţia primară: are drept scop evitarea apariţiei afecţiunilor buco-dentare.
Cum se realizează? De la a folosi pasta şi periuţa de dinţi potrivite, până la a curaţa atât suprafaţa dinţilor cât şi restul cavităţii bucale sau la a-ţi face loc în agenda ocupată pentru un consult la medicul stomatolog – toate acestea reprezintă paşi importanţi în păstrarea unei danturi frumoase şi sănătoase.
De exemplu, o masură eficientă este folosirea unei paste de dinţi care să protejeze toate ariile – cum ar fi Blend-a-med ProExpert All-in-1, care previne toate problemele dentare verificate cel mai des de medicul stomatolog – carii, sensibilitate, probleme gingivale, tartru, placa bacterială, respiraţie neplăcută şi pete – asigurându-ţi protecţie împotriva viitoarelor probleme dentare.
Prevenţia secundară: urmăreşte tratamentul precoce al afecţiunilor dentare şi scăderea ratei de îmbolnăvire. Sunt tratate afecţiunile deja instalate dar aflate în stadii incipiente, fiind împiedicată evoluţia şi extinderea lor. În funcţie de gravitatea problemei, pasta de dinţi generalistă se poate alterna cu o pastă de dinţi specializată, cum ar fi Blend-a-med ProExpert Gum protection pentru protecţia dedicată a gingiilor sau Blend-a-med ProExpert Sensitive pentru tratarea sensibilităţii dentare.
Prevenţia terţiară: are drept scop limitarea complicaţiilor bolilor deja instalate şi tratamentul complex al bolilor cavităţii bucale prin prisma prevenţiei.
Deşi poate suna ciudat, vizitele la stomatolog, unde medicul îţi poate oferi indicaţiile şi recomandările ce trebuie respectate cu mare atenţie, pot deveni chiar plăcute! În plus, o disciplină bine pusă la punct te poate ajuta să îţi păstrezi dinţii sănătoşi şi frumoşi fără complicaţii.
Să recapitulăm – Ai grijă de igiena bucală zilnică, mergi la stomatolog şi puneţi la punct împreună un sistem care să te ajute să previi cariile, tartrul, placa bacteriană sau alte probleme dentare. Apoi, întors acasă respecţi cu sfinţenie regulile de igienă.
Trei paşi şi dinţii tăi se păstrează frumoşi şi sănătoşi!
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.