Vedetele de la Hollywood sau modelele sunt adesea fotografiate zâmbind cu o încredere nemărginită. Ba mai mult, în unele cadre, sunt surprinse râzând cu gura până la urechi şi nu observi nici urmă de imperfecţiune, doar dinţi perfect albi, cu o strălucire de invidiat. Şi tu poţi avea acelaşi zâmbet perfect, fără să fii nevoită sa iei cursuri de Photoshop înainte.
Îngrijirea zilnică
Zâmbetul imaculat este rezultatul unei igiene orale temeinice. Cariile pot fi prevenite dacă preîntâmpinăm întreg procesul de formare a acestora. Totul începe de la bacterii. O peliculă clară, aderentă care conţine bacterii, se formează pe dinţi şi gingii. Aceasta este placa dentară. În prezenţa zahărului din alimente, bacteriile produc acizi care la rândul lor atacă dintele în primele 20 minute (poate chiar mai mult) după masă. După un timp, acizii distrug smalţul dintelui, rezultând caria dentară.
În aceste condiţii, periajul dinţilor este obligatoriu. Ai grijă însă ce produse foloseşti! Periuta nu trebuie să îţi rănească dinţii ori gingia, iar pasta de dinţi trebuie să lupte împotriva tuturor factorilor care agresează dantura. Spre exemplu, alege o pasta de dinţi cu complex de staniu: luptă împotriva celor 7 probleme dentare – carii, sensibilitate, probleme gingivale, tartru, placă bacteriană, respiraţie neplacută şi pete.
Ingredientele pastei de dinţi alese sunt foarte importante. Acum 50 de ani, a apărut fluorul şi a revolutionat îngrijirea dentară prin protecţia anti-carie, făcând posibilă păstrarea danturii până la vârste înaintate. Acum însă, tehnologia a evoluat şi în acest domeniu şi există o serie de ingrediente care îmbunătăţesc performanţa fluorului, cum este şi staniul. Fluorul întăreşte smalţul dinţilor şi ajută la remineralizarea acestuia, tratând zonele afectate şi prevenind apariţia cariilor. Complexul de staniu vine în ajutorul fluorului şi formează o barieră de protecţie în jurul dinţilor pentru a preveni eroziunea acizilor.
Simptomele cariilor
Caria dentară apare lent, într-o perioadă de luni, chiar ani de zile. Începe să se producă atunci când bacteriile din cavitatea orală îşi sporesc activitatea în primele 20-30 minute după o masă, iar cavitatea se formează atunci când capacitatea de apărare a dintelui este depăşită de daunele determinate de acizi.
Caria nu determină simptome decât după ce este prezentă cavitatea sau infecţia, de aceea ar trebui să faci vizite regulate la dentist. Uneori, acestea pot fi extrem de mici, iar tratarea lor este facilă. Durerile sunt de cele mai mai multe ori cauzate de infecţia sau iritarea pulpei dentare. Acestea pot deveni violente atunci cand consumăm dulciuri, băuturi fierbinţi sau dimpotrivă, foarte reci.
În general, respiraţia urât mirositoare, petele albe, gri sau maro apărute pe dinţi şi sensibilitatea crescută a acestora sunt simptomele care au un verdict clar: caria dentară. Aceasta se poate complica cu un abces (o pungă de puroi) format în os, la vârful rădăcinii dintelui. În acest caz, simptomele sunt mult mai grave: febra, inflamarea ganglionilor sau umflarea obrazului.
În concluzie…
Pentru un zâmbet imaculat, de revistă, n-ai nevoie de programe de corectare specializate, ci doar de o grijă constantă pentru dantură şi uneori de nuanţa potrivită pentru ruj. Culoarea acestuia poate influenţa culoarea dinţilor tăi într-o fotografie!
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.