Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.
Rezultatul testului Papanicolau poate fi normal, neclar sau anormal.
Un rezultat normal presupune că nu sunt modificări la nivelul celulelor din colul uterin, iar asta e o veste bună. Continuă să-ţi faci testul pentru a putea identifica viitoarele modificări ale acestora.
Se poate întâmpla ca testul să iasă neclar (celulele arată ca şi cum ar fi anormale) şi asta se poate întâmpla din cauza unei posibile sarcini, menopauzei sau unei infecţii. Ar fi bine să-ţi faci şi testul HPV pentru a fi sigură că modificările celulelor nu au apărut din cauza infecţiei cu HPV.
Foarte rar un test anormal înseamnă că ai cancer cervical. Frecvent, semnificaţia anomaliilor celulare identificate este aceea că celule recoltate de la nivelul colului uterin arată diferit de celulele normale, atunci când sunt examinate la microscop. Dacă nu sunt tratate, aceste leziuni pot progresa în ani de zile spre cancer. Toate femeile cu un test anormal trebuie să fie supravegheate cu atenţie de către medic şi împreună cu acesta se vor discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.
Nu uita!
Testele Papanicolau şi HPV nu depistează:
– alte tipuri de cancer (cancerul de la nivelul ovarelor, uterului, vaginului sau vulvei);
– nivelul de fertilitate;
– alte tipuri de HPV (doar pe cel care este legat de cancerul de col uterin);
– alte infecţii cu transmitere sexuală.