1 vânătă mare (aprox 500g) coaptă pe plită sau direct la flacăra aragazului
2 linguri tahini (pastă de susan)
4 linguri iaurt
3 căţei de usturoi pisaţi până se obţine o pastă
1 linguriţă sare
2 linguri zeamă de lămâie (sau după gust)
1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare
Vinetele se decojesc, se lasă să se scurgă şi să se răcească, apoi se mărunţesc bine cu o furculiţă, sau se toacă cu un tocător de lemn.
În vinetele astfel pasate se adaugă pasta de susan (tahini) şi se amestecă bine, apoi iaurtul, amestecând până rezultă o compoziţie omogenă.
Se înglobează apoi şi usturoiul pisat, zeama de lămâie şi sarea.
La final puneţi compoziţia într-un castron şi stropiţi-o cu un pic de ulei de măsline. Opţional puteţi presăra puţin sumac şi seminţe de rodie sau pătrunjel tocat pentru un plus de culoare.