Încă mai stai pe gânduri dacă să prepari sau să cumperi cozonac de sărbători? Nu renunța definitiv la ideea de a-ți parfuma căminul cu aromele ademenitoare ale acestui deliciu românesc! Cel puțin nu înainte de a descoperi o rețetă care transformă cozonacul într-o joacă de copii, chiar și în mâinile celui mai nepriceput bucătar!
Descoperă rețeta rapidă de cozonac fără frământare care îți garantează gustul ca la mama acasă. Nu mai pierde ore în șir cu frământarea și dospirea cozonacilor!
Începe să prepari aluatul. Uită de maia și de alte procese migăloase care îți răpesc timp prețios în prepararea cozonacului.
Obține un aluat pufos, crescut și gustos astfel: cerne făină împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puțin lapte călduț și toarn-o într-o gaură făcută în făină.
Adaugă ouăle, untul topit, aromele, stafidele și zahărul și frământă ușor, până amesteci toate ingredientele.
Adaugă apoi laptele, treptat, și frământă totul până când aluatul ți se dezlipește de pe mâini sau devine elastic.
Acoperă bolul cu un prosop și pune-l într-un loc călduros (minim 25 de grade), la crescut, timp de 30 de minute.
În timp ce aluatul dospește, pregătește umplutura, amestecând bine toate ingredientele. Bate și un ou într-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă.
Când aluatul și-a dublat volumul, separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru, cu un sucitor sau cu mâna, toarnă jumătate din umplutură și rulează-l.
Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat.
Unge suprafața cozonacilor cu oul bătut și bagă-i pe amândoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit.
Cozonacii sunt gata când încep să parfumeze casa și să formeze o crustă rumenă.