Ei iată că a venit vremea ca tot mai multe bucătării să fie aromate de produse tradiţionale româneşti de Paşte. La fel s-a întâmplat şi în bucătăria mea, jumătate cucerită deja de jucării. Aşadar, unde sunt copii sunt şi mici bucătari. Aşadar, cu fiul meu de 3 ani şi 8 luni am pregătit în premieră pentru amândoi pască. Pentru că în perioada pandemiei nu este indicat dar nici nu ne dorim să ne deplasăm inutil a trebuit să căutăm mult şi bine o reţetă cât mai simplă de pască care să se preteze la ingredientele pe care le aveam la dispoziţie, nu mai mult de 3 ouă şi fără smântână.
Pentru că nu ne-am încumetat la a face cozonac, nu aveam evident nici aluat. Deci din aproape în aproape am găsit reţeta perfectă Pască fără aluat, dar avea smântână şi noi nu. Am mai ”săpat” şi reţeta s-a arătat. Băieţelul m-a însoţiţ cu seriozitate şi chiar a fost de acord să poarte şorţ. El nu consumă brânză (decât în pizza), însă pasca i-a plăcut şi chiar a exclamat ”Delicios!” aşa că îndrăznim să dăm reţeta mai departe.
Cuptorul se lasă la încălzit, la foc mic. Într-un castron se combină amestecând uşor brânza dulce, cu stafidele, cu ouăle, zahărul, romul, grişul, coaja de lămâie şi untul. Când sunt gata se pun într-o cratiţă tapetă cu ulei şi foi de copt (am pus puţin ulei pentru extrasiguranţă fiind o pască fără aluat) şi se lasă la cuptor la foc mic spre mediu circa 50 minute (în funcţie de circumferinţa vasului în care coaceţi).
Se poate presăra scorţişoară. Testul cu scobitoarea funcţionează şi la pasca fără aluat (o scobitoare se introduce până la fundul tăvii, atunci când iese curat, pasca este gata).
Poftă bună! P.S. A se consuma cu cafea neagră pe post de mic dejun!