Se ia carne de la gat, de la pulpele din fata, precum si bucatele care cad de la impartitul carnii (rotunjirea suncilor, dezosarea muschiului, etc). Se da prin masina de tocat si se pune intr-o strachina mare.
Se adauga sare, piper, coriandru pisat, enibahar si zeama strecurata de la un mujdei se usturoi (facut astfel: se ia putina supa de carne, se piseaza o capatana de usturoi, se amesteca cu supa si se lasa amestecul acoperit sa se usturoieze bine). Aceasta zeama strecurata se pune putin cate putin in carne, care se framanta cu mainile ca un aluat.
Se spala bine matele, se rad pe dos, se spala din nou bine de tot si se lasa sa stea in apa rece. Se pregateste masina de tocat, se scot cutitul si sita, si se pune tubul de umplut carnati, se trage matul incretindu-l, adica starngandu-l pe tot pe tub. Se pune carnea preparata in masina, cu mana stanga se tine matul de capat, iar cu mana dreapta se invarteste manivela si carnatul incepe sa se umple. Dupa cativa centrimetri se rasuceste matul, adica se intrerupe carnatul si se continua cu urmatorul.
Cand sunt gata se pun afara, pe o bara de lemn, sa se zvante. Se mananca proaspeti (fripti in tigaie) sau se afuma.
Multumim Moşului pentru reţetă 🙂