Vara este momentul potrivit pentru a împrumuta din regulile bucătăriei mediteraneene sau orientale şi a servi gustări reci, cunoscute sub numele de mezze. Mezze se referă la o serie de aperitive diverse servite pe un platou, care pot precede o masă principală sau pot fi luate la un picnic, în parc.ă.
Această pastă din vinete (în stil turcesc ) se potriveşte perfect cu o baghetă sau o lipie crocantă.
1. Pune caperele într-un bol şi spală-le de sare cu apă caldă. Lasă capere în apă călduţă pentru 20 de minute. Scurge-le de apă şi apoi usucă-le pe un şervet de hârtie. Toacă-le mare şi pune-le deoparte.
2. Încălzeşte cuptorul la 400 de grade. Decojeşte vinetele şi taie-le în cubuleţe de 2 cm. Pune vinetele într-un bol cu sare şi piper, pune apoi 3 linguri de ulei de măsline. Pune vinetele pe o coală de copt şi coace-le timp de 15 -20 de minute sau până se fac aurii şi moi. Pune-le la răcit.
3. Pune vinetele coapte într-un robot de bucătărie şi mixează-le puţin. Adaugă caperele, ceapa verde, pătrunjel, usturoi, coajă şi suc de lămâie, melasă de rodie, iaurt, pipier cayenne şi 2 linguri de ulei de măsline apoi amestecă-le bine. Pune amestecul într-un bol. (Poate fi preparat şi păstrat la temperatura camerei timp de 2 ore sau pus la frigider pentru a fi consumat mai târziu).
4. Înainte de a servi gustă amestecul şi asezonează-l dacă mai este nevoie. Serveşte pasta de vinete, cu ceapă verde şi pătrunjel pe o felie de pâine sau ca sos pentru lipie.