Usturoiul este popular mai ales datorită gustului său şi pentru că oferă fiecărui preparat o aromă aparte, usturoiul este un ingredient ce nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie.
Usturoiul, în stare naturală, este uşor iute şi înţepător. Însă, în timpul procesului de gătit, acesta îşi va pierde savoarea naturală.
În funcţie de mărime, de savoare sau de culoare, usturoiul poate fi de mai multe soiuri, cele mai cunoscute din lume fiind: soiul de usturoi Porcelain, renumit pentru culoarea sa de un alb imaculat, Rocambole, cu o savoare aparte, sau Purple Stripe, de un mov distinctiv. Printre soiurile îndrăgite de chefii din toată lumea se numără şi usturoiul creol, care se cultivă în special în zonele calde, uscate, zone atipice pentru alte soiuri ale aceleiaşi specii.
Printre soiurile româneşti cunoscute se numără roşul de România sau soiul Ager. Usturoiul roşu de România este printre cele mai apreciate soiuri din lume, cunoscut pentru dimensiunile sale aproape duble faţă de un soi de usturoi obişnuit. Productivitatea mare, gustul şi mirosul puternice acestui usturoi originar din zona Ardealului l-au făcut să fie foarte cunoscut şi exportat, în special în străinătate.
Soiul de usturoi Ager este un soi de mărime medie, cu pulpă alb-gălbuie, care se poate cultiva de două ori pe an – primăvara şi toamna – şi care poate rezista foarte bine peste iarnă datorită multiplelor straturi de foi care acoperă bulbii.
În anul 1858, omul de ştiinţă Louis Pasteur a descoperit proprietăţile antibacteriene ale usturoiului, dar usturoiul este considerate una din „plantele-minune” ale lumii, foarte utilă în combaterea şi tratarea multor afecţiuni, precum guturai, gripă, bronşită, astm, boli reumatice, afecţiuni digestive, tuse, febră, gastrită, diabet, infecţii bacteriene, colesterol mărit sau probleme ale ritmului cardiac.
Usturoiul crud zdrobit sau tăiat conţine multă alicină – substanţa care îi furnizează gustul caracteristic şi cu puternică acţiune antibacteriană.
Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conţine o cantitate semnificativă de alicină şi, prin urmare, activitatea antibacteriană şi antivirală este slabă sau absentă. Usturoiul crud, tăiat sau pisat este cel mai eficient ca antibiotic.
Usturoiul crud în doze mari poate fi toxic; usturoiul gătit e mai puţin periculos. Mai mult de 3 căţei pe zi consumaţi frecvent pot produce diaree, gaze, balonare şi febră.
Usturoiul este recomandat chiar şi în cosmetică. Acesta ajută la redarea elasticităţii pielii sau aduce beneficii tenului cu tendinţe acneice.
Ştiaţi că usturoiul care s-a îngălbenit este, de fapt, îmbolnavit şi nu mai trebuie consumat?
1. Nu îl prăji prea tare, nu îl arde! Usturoiul ars are un gust foarte distinct, amar şi neplăcut. Pentru a preveni arderea usturoiului atunci când este gătit într-o tigaie, întotdeauna adăugă-l spre sfârşitul procesului de prăjire.
Usturoiul poate fi un ingredient foarte bun pentru o marinată când prepari carnea la grătar, dar din moment ce se arde cu uşurinţă, cel mai bine este să-l foloseşti zdrobit atunci când amesteci sosul şi apoi înlătură bucăţile de usturoi înainte de a pune carnea pe grătar.
2. Nu adăuga prea mult şi nici prea des. În timp ce mulţi dintre noi se bucură de aroma şi gustul său, usturoiul este, frecvent, un ingredient adesea prea des folosit.
Unii spun că, dacă îi simţi gustul într-o reţetă atunci este prea mult, alţii nu sunt de acord cu acest lucru, părerile, la fel ca şi gusturile sunt împărţite, dar totuşi usturoiul trebuie să fie folosit cu înţelepciune. Altfel dacă este prea mult copleseşte preparatul respectiv, mascând alte arome din mâncare.
Şi încă ceva!
Ai observat că brusc usturoiul tău de culoarea fildeşului a devenit verde-albastru? Atunci când usturoiul crud este tăiat sau pisat şi vine în contact cu un acid (suc de lămâie, oţet), acidul începe să interacţioneze cu usturoiul, schimbându-i acestuia compoziţia. Această modificare creează o reacţie cu aminoacizii usturoiului şi rezultă o culoare verde-albastră. (Schimbarea de culoare este inofensivă) La fel se întâmplă dacă prepari clasicul mujdei de usturoi şi laşi o linguriţă (un tacâm) de metal în el.
Foto: 123rf.com