Cea mai bună ciorbă de perișoare pe care ai mâncat-o vreodată! Secretul perișoarelor pufoase și fragede, care nu se întăresc

Rețeta de ciorbă de perișoare - am aflat trucul gospodinelor pentru a preveni întărirea perișoarelor. Vezi cum îți ies perișoare pufoase și fragede.
  • Publicat:
Cea mai bună ciorbă de perișoare pe care ai mâncat-o vreodată! Secretul perișoarelor pufoase și fragede, care nu se întăresc

Nicio zi fără ciorbă! Aşa se face că o dată la câteva zile bolboroseşte pe aragaz câte o oală de cel puţin 2 litri de ciorbă. 

Până acum am gătit ciorbă de gulii, borş de lobodă cu leuştean, supă de roşii, supă de pui. De data asta e vremea pentru delicioasa ciorbă de perișoare – o zeamă acrişoară, plină de gust şi săţioasă, numai bună de mâncat la orele prânzului.

Perişoarele sunt acele guguloaie de carne delicioase. Se fac din carne tocată amestec (porc şi vită), carne de vită, de porc, de pui sau de curcan, în funcţie de preferinţele voastre. Eu am ales de data asta carnea de porc şi vită. Dar perişoarele fragede şi pufoase au câteva secrete. Nu pot să vă ascund faptul că primele tentative s-au soldat cu nişte guguloaie tari şi fade, pe care le ocoleam dacă le găseam prin ciorbă.

Ciorbă de perișoare: ingrediente

  • 250 de grame de carne tocată amestec (porc şi vită)
  • Un albuş
  • 500 mililitri de borş
  • 50 de grame de orez
  • 250 mililitri de suc de roşii
  • Un ardei kapia
  • O legătură de cimbru uscat
  • O legătură de pătrunjel proaspăt
  • O jumătate de ţelină rădăcină
  • Un păstârnac
  • O rădăcină de pătrunjel
  • 3 morcovi
  • 2 cepe albe
  • Sare, piper, boia dulce

Cum se face ciorba de perișoare 

Am umplut oala cu 3 litri de apă rece pe care am pus-o la fiert. Am adăugat în apă ţelina curăţată şi tăiată în 3 bucăţi mari, ardeiul kapia tăiat pe din două şi curăţat de seminţe şi nervuri, o ceapă curăţată întreagă, morcovii curăţaţi întregi, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel şi câteva crenguţe de cimbru. Am pus un praf de sare şi am lăsat să fiarbă la foc potrivit cam 40 de minute.

În acest timp am pregătit carnea pentru perişoare pufoase și fragede: am tăiat mărunt o ceapă albă şi am pus-o la călit într-o tigaie cu puţin ulei, cu un praf de sare. Am adăugat după 3-4 minute orezul spălat şi scurs şi am mai lăsat pe foc cam 1-2 minute. Am stins focul şi am lăsat să se răcească amestecul de ceapă cu orez.

Peste carnea tocată am pus sare, piper, boia şi cimbru uscat (din ochi, fără să mă zgârcesc), albuşul şi amestecul de orez cu ceapă. Am amestecat bine de tot cu mâna, apoi am format perişoarele. Mi-au ieşit cam 20, mai mult decât suficiente pentru cantitatea de lichid – le puteți face mai mari sau mai mici, în funcție de preferințe.

Separat, într-un ibric, am adus la fierbere borşul.

Între timp am verificat legumele, care erau bine fierte, dar nici exagerat de moi. Voi le puteţi tăia cubuleţe încă de la început, nu este nicio problemă. Eu am preferat să păstrez în ciorbă doar morcovul şi ţelina, pe care le-am tăiat cubuleţe după ce s-au fiert, apoi le-am pus din nou în oală (ardeiul, rădăcina de pătrunjel, ceapa şi păstârnacul le-am pus doar pentru gust, le-am exclus din ciorbă după ce s-au fiert).

Am adăugat în oala cu legume mărunţite borşul fiert şi sosul de roşii, am amestecat şi am dat focul mic, apoi am pus perişoarele, una câte una. Am mai lăsat la fiert cam 20-30 de minute, cât să se fiarbă bine carnea şi orezul.

Înainte să stingeţi focul puteţi adăuga o mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Ciorba de perișoare este preferata mea, pentru că este foarte gustoasă și săţioasă. Sper să vă placă reţeta şi să o încercaţi şi voi. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult