Această supă ar trebui fiartă numai 1-1 ½ ore pentru a-şi păstra aroma dulce, proaspătă. Pot fi folosite diferite legume: praz, ţelină, roşii, cartofi, ciuperci, fasole verde, dovleac, usturoi, fenicul, vinete, varză şi verdeţuri, precum spanacul, sfecla mangold sau salata verde.
Evitaţi conopida, varza de Bruxelles, anghinarea şi sfecla verde sau roşie.
Ingrediente:
• 10 căni (1,5 kg) de legume proaspete asortate, tăiate
• o ceapă galbenă, tocată mare
• 1 morcov, curăţat şi tocat mare
• 12 fire proaspete de pătrunjel
• un praf de frunze proaspete de cimbru
• o frunză de dafin
Mod de preparare (se obţin 2-3 l): Puneţi legumele asortate, ceapa şi morcovul într-o oală mare. În mijlocul unui tifon, aşezaţi tulpinile de pătrunjel, cimbrul şi frunza de dafin. Strângeţi colţurile şi legaţi strâns cu sfoară de bucătărie. Puneţi în oală, apoi adăugaţi apă rece, astfel încât să acopere legumele cam cu 7,5 cm.
Aduceţi la fierbere la foc mare, apoi reduceţi imediat temperatura şi fierbeţi fără capac, 1-1 ½ ore. Adăugaţi apă pentru a menţine nivelul iniţial de lichid.
Luaţi-o de pe foc şi turnaţi supa printr-o sită fină într-un vas curat. Folosiţi-o imediat sau acoperiţi-o şi păstraţi-o la frigider.