Pe măsură ce îmbătrâneşti, cromozomii tăi devin mai scurţi. Acest lucru te face să fii mai vulnerabil către diverse boli. Însă dacă ai grijă să implementezi un sti de viaţă sănătos poţi stimula o enzimă care îi ajută să nu se scurteze. În plus, studiile arată că dieta şi exerciţiile fizice pot ajuta la protejarea lor. Dacă te întrebi ce putem face pentru a ne menţine sănătoşi pentru un timp îndelungat şi a fi longevivi, iată câteva idei.
Iată un alt motiv pentru a fi recunoscător pentru prietenii tăi: s-ar putea să te ajute să trăieşti mai mult. Zeci de studii arată o conexiune puternică între legăturile sociale durabile şi o viaţă mai lungă. Aşa că fă-ţi timpul necesar pentru a păstra legătura cu cei dragi.
E bine să ai prieteni, dar ai grijă în ce grupuri intri. Obiceiurile prietenilor tăi te influenţează foarte mult, uneori chiar fără să îţi dai seama, aşa că ai grijă ca amicii tăi să aibă stiluri de viaţă sănătoase. Şansele tale de a deveni obez cresc dacă ai un prieten care acumulează în mod constant kilograme în plus. Fumatul se răspândeşte şi prin legăturile sociale, dar renunţarea este de asemenea contagioasă.
Ştim că renunţarea la ţigări îţi poate prelungi viaţa, dar ai idee şi cu cât? Un studiu britanic realizat pe parcursul a 50 de ani arată că renunţarea la ţigări în jurul vârstei de 30 de ani ne poate aduce în plus deceniu întreg. Pe de altă parte, nici mai târziu nu este „prea târziu”. Renunţarea la fumat în jurul vârstelor de 40, 50 sau 60 de ani poate adăuga 9, 6 sau 3 ani la viaţa ta.
Siesta este un obicei perfect normal în multe părţi ale lumii, iar acum există dovezi ştiinţifice că ea te poate ajuta să trăieşti mai mult. Cei care îşi fac siesta în mod obişnuit sunt cu 37% mai puţin susceptibili să moară de boli de inimă decât cei care nu dorm şi pe timp de zi. Cercetătorii consideră că o siestă pe zi ar putea ajuta inima ta să reducă semnificativ hormonii de stres.
Dieta mediteraneană este bogată în fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline şi peşte. O astfel de dietă este recunoscută pentru eliminarea riscurilor de a dezvolta obezitate, zahăr ridicat în sânge, tensiune arterială ridicată şi boli de inimă sau diabet.
Oamenii din Okinawa, Japonia, au trăit cândva mai mult decât oricare alt grup de pe Pământ. Dieta tradiţională a regiunii este motivul pentru care a fost posibil acest lucru. Planul lor alimentar este bogat în legume verzi şi galbene şi scăzut în calorii. În plus, unii locuitori obişnuiau să mănânce doar 80% din mâncarea de pe farfuria din faţa lor. Din păcate, generaţiile tinere au renunţat la vechile tradiţii şi nu mai trăiesc atât de mult.
Dacă eşti supraponderal, slăbirea poate proteja împotriva diabetului, a bolilor de inimă şi a altor afecţiuni care îţi reduc în cele din urmă anii de viaţă. Grăsimea este nesănătosă, aşa că încearcă să te concentrezi pe reducerea kilogramelor în plus. Mănâncă mai multe fibre şi încearcă să faci exerciţii fizice în mod regulat pentru a-ţi micşora talia.
Dovezile sunt clare. Oamenii care fac sport în mod regulat trăiesc mai mult decât media celor care care nu fac. Activitatea fizică regulată scade şansele de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, unele forme de cancer şi chiar depresie. S-ar putea chiar să te ajute să rămâi cu mintea ascuţită la bătrâneţe. Important este să faci aproximativ 2,5 ore de exerciţiu fizic moderat pe săptămână.
Bolile de inimă sunt mai puţin frecvente la persoanele care consumă alcool cu moderaţie. Consumul de prea mult alcool creşte tensiunea arterială şi poate provoca o serie de alte probleme de sănătate. Dacă bei alcool, limita ar trebui să fie o băutură pe zi pentru femei şi una sau două pentru bărbaţi. Dar dacă nu bei, nu începe. Există modalităţi mai bune de a-ţi proteja inima!
Oamenii care participă la slujbele religioase tind să trăiască mai mult decât cei care nu fac acest lucru. Într-un studiu realizat pe parcursul a 12 ani asupra persoanelor de peste 65 de ani, cei care au mers mai mult de o dată pe săptămână la biserică au avut niveluri mai mari de proteine ale sistemului imunitar decât colegii lor care nu au făcut-o. Reţeaua socială puternică ce se dezvoltă printre oamenii spirituali poate îmbunătăţi sănătatea.
Eliberarea sentimentului de ranchiună are beneficii surprinzătoare pentru sănătatea fizică. Furia cronică este legată de boli de inimă, accident vascular cerebral, sănătate pulmonară mai slabă şi alte probleme. Iertarea va reduce anxietatea, va scădea tensiunea arterială şi te va ajuta să respiri mai uşor. Recompensele tind să crească pe măsură ce îmbătrâneşti.
Un somn de calitate poate scădea riscul de obezitate, diabet, boli de inimă şi tulburări de dispoziţie. De asemenea, te va ajuta să vă te recuperezi mai repede după o boală.
Nu vei putea evita niciodată complet stresul, dar poţi învăţa modalităţi de control. Încearcă yoga, meditaţia sau respiraţia profundă. Chiar şi câteva minute pe zi pot face diferenţa.
Hobby-urile şi activităţile care au un sens pentru tine îţi pot prelungi viaţa. Cercetătorii japonezi au descoperit că bărbaţii cu un puternic simţ al scopului erau mai puţin susceptibili să moară de accident vascular cerebral, boli de inimă sau alte cauze pe o perioadă de 13 ani decât cei care erau mai puţin siguri de ei înşişi.