Cancerul pulmonar: cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat și cu cea mai mare rată de mortalitate

35% dintre respondenții la un test online completat de aproape 16.000 de români au prezentat factori ce pot indica riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cancerul pulmonar: cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat și cu cea mai mare rată de mortalitate

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat și cu cea mai ridicată rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer la nivel global (2). La fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar (3) .

În fiecare an, în România sunt diagnosticate în jur de 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând circa 13% din totalul cazurilor noi de cancer (4) . În fiecare an, se înregistrează peste 10.000 de decese cauzate de această afecțiune. Pentru a atrage atenția asupra gravității bolii și asupra importanței reducerii factorilor de risc în populație, luna noiembrie a fost declarată luna de luptă împotriva cancerului pulmonar.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) împreună cu Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) au lansat la începutul acestui an un chestionar online prin care orice persoană poate să își evalueze profilul individual de risc de a dezvolta cancer pulmonar de-a lungul vieții. În intervalul februarie-octombrie, acest chestionar a fost completat de 15.735 de români, statisticile obținute arătând încă o dată rolul prevenției și nevoia românilor de informații care să îi ajute să își autoevalueze situațiile de risc crescut și să acționeze informat cât mai din timp, încă de la primele semne ale cancerului bronho-pulmonar. Abilitarea persoanelor în a putea decide și reacționa precoce este cu atât mai importantă cu cât 75% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate de boală (5).

Rezultatul îngrijorător reieșit din datele colectate este legat de faptul că 35% dintre românii care au completat testul online se află într-o categorie ridicată de risc din perspectiva cumulului de factori predispozanți auto-identificați – precum istoricul familial, obiceiul fumatului, expunerile profesionale și de mediu – și simptome-semnal pentru prezența unui cancer pulmonar (6) . 56% dintre persoanele care au completat chestionarul fumează zilnic, iar 39% o fac de mai mult de 5 ani de zile. 24% dintre ei au tuse zilnică, iar 16% dintre ei au un membru al familiei deja diagnosticat cu cancer.

„Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este un lucru extrem de important, având în vedere că în stadiile incipiente tratamentul poate avea rezultate mai bune. Tendința oamenilor este de a minimiza aceste simptome-semnal, spunându-și „este doar o tuse persistentă” sau „este doar o durere în piept”. Din păcate sunt cazuri în care pacientul se prezintă direct în urgență, la camera de gardă, când tusea este însoțită de sângerare, situație în care vorbim de regulă de un grad avansat al bolii. Contextul actual dat de pandemie este încă un impediment redutabil în diagnosticarea precoce a bolii și accesul la tratament. Tusea nou apărută sau agravată, un simptom specific cancerului pulmonar, îi poate conduce în acest moment pe oameni cu gândul la o infecție cu virusul Sars-Cov-2 și mai puțin la o malignitate. În plus, oamenii amână vizita la medicul de familie și mai mult decât anterior pandemiei”, ne spune Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Mulți nu cunosc riscurile, simptomele și semnele cancerului pulmonar

Conform unui studiu online la sfârșitul anului 2019 pe 303 respondenți, la nivel național, a reieșit faptul că poluarea aerului este percepută ca fiind principalul factor de risc pentru apariția cancerului pulmonar (84%). Fumatul, în fapt cauza principală răspunzătoare pentru 80% dintre cazurile de boală (7), apare abia pe locul 3 în clasamentul percepțiilor privind factorii de risc.
De asemenea, 51% dintre respondenți consideră că tusea persistentă și scăderea în greutate sunt simptome de luat în considerare ale acestei boli, în schimb cea mai mare parte dintre ei nu au știut să recunoască alte simptome de alarmă sugestive pentru cancerul bronho-pulmonar. 42% dintre respondenți recunosc cancerul pulmonar ca fiind cel mai grav tip de cancer.

Despre FABC
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC prezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 asociaţii care activează pe plan local la nivelul judeţelor. Detalii – Lista Asociații Membre. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

[2] Bray, Freddie et al. “Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries.” CA: a cancer journal for clinicians vol. 68,6 (2018): 394-424. doi:10.3322/caac.21492
[3] World Health Organization. International Agency for Research on Cancer. Fact Sheet – Lung Cancer. Available at http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/15-Lung-fact-sheet.pdf.
[4] EUROSTAT, How often fo you see a general practitioner? https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190225-1
[5] Ghid pentru managementul cancerului pulmonar, https://www.srp.ro/ghiduri
[6] Rezultate obținute în urma completării unui chestionar online de pe pagina www.fabc.ro/pulmonar, de către 15.735 de oameni, de vârste diferite (20 de ani- peste 44 de ani)
[7] https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: