Cancerul la stomac: simptome, factori de risc, metode de tratare şi prevenţie

Cancerul la stomac apare atunci când celulele neoplazice de la nivelul mucoasei gastrice se extind dincolo de peretele gastric şi formează o tumoră . Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, evoluează de obicei pe parcursul mai multor ani.
  • Publicat:
Cancerul la stomac: simptome, factori de risc, metode de tratare şi prevenţie

Cancerul la stomac apare atunci când celulele neoplazice de la  nivelul mucoasei gastrice se extind dincolo de peretele gastric şi formează o tumoră . Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, evoluează de obicei pe parcursul mai multor ani.

Esenţial este să îi cunoşti simptomele care îi anunţă apariţia. Astfel, va fi mai uşor de tratat.

Ce cauzează cancerul la stomac?

Oamenii de ştiinţă nu au descoperit încă cauza care face ca celule canceroase să se dezvolte în stomac. Unul dintre factorii de risc rămâne însă  infecţia cu o bacterie comună, Helicobacter Pylori, care cauzează ulcerul De asemenea, gastrita, anemia şi dezvoltarea anumitor polipi în stomac pot contribui la apariţia cancerului.

Alţi factori care par să joace un rol în creşterea riscului includ:

  • Fumatul
  • Obezitatea
  • O dietă bogată în alimente afumate, murate sau sarate
  • Rezecţia gastrică pentru ulcer. Persoanele care au suferit în prealabil o operaţie de rezecţie a stomacului prezintă un risc în plus la 10-15 ani de la această intervenţie.
  • Infecţia cu virusul Epstein-Barr
  • Anumite gene
  • Lucru în industria cărbunelui, a metalului, a lemnului sau a cauciucului
  • Expunerea la azbest

Simptome care pot anunţa apariţia cancerului gastric:

La început, cancerul de stomac poate provoca:

Dacă acuzaţi o indigestie sau arsuri la stomac, asta nu înseamnă că aveţi cancer. Cu toate astea, dacă aceste simptome persistă, e indicat să ajungeţi la medic.  El poate descoperi dacă există şi alţi factori de risc şi împreună puteţi găsi o rezolvare a probemei.

Cancerul gastric prezintă de multe ori simptome nespecifice şi din această cauză majoritatea pacienţilor se prezintă la medic cu boală în stadiu avansat

Atunci când afecţiunea se agravează, este posibil să apară şi alte simptome, cum ar fi:

  • Durerile de stomac
  • Sânge în scaun
  • Vărsături
  • ·Pierdere în greutate fără niciun motiv
  • Durere la îngiţire
  • Ochi sau piele galbenă
  • Senzaţia de umflare a stomacului.
  • Constipaţie sau diaree
  • Slăbiciune sau senzaţie de oboseală

Cel mai frecvent tip de cancer gastric este adenocarcinomul. Alte tipuri:

  • limfoamele (cancerele care prind sistemul limfatic)
  • sarcoamele (cancerele tesutului conjunctiv), cu diferite variante:
  • leiomiosarcoame (muscular)
  • liposarcoame (adipos)
  • angiosarcoame (sarcomul Kaprosi).

Cum se pune diagnosticul

Medicul vă va consulta, vă va întreba despre istoricul medical, iar asta pentru a vedea dacă există factori de risc  sau alte cazuri în familie. De asemenea, mai sunt necesare:

Teste de sânge pentru a depista semnele care anunţă apariţia cancerului

Endoscopie superioară. Medicul se va uita în stomac cu un tub subţire, flexibil, cu o cameră mică în gât.

Examenul radiologic esogastroduodenal. Vei bea un lichid cald, care conţine o substanţă numită bariu. Fluidul îţi acoperă stomacul , iar  organelor investigate pot fi mai bine citite.

Scanarea CT. Foloseşte razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.

Biopsia. Medicul va lua o bucată mică de ţesut din stomac pentru a examina sub microscop celule canceroase. Acest lucru poate fi făcut în timpul unei endoscopii.

Tratamentul cancerului gastric

Există multe tratamente cu care poţi lupta împotriva cancerului de stomac. Cel ales de medic depinde însă de stadiul bolii şi de modul în care s-a răspândit în organism.

Intervenţia chirurgicală. În acest fel se poate elimina o parte din stomac şi ţesuturile unde există celule canceroase. Chirurgia distruge tumora şi împiedică răspândirea cancerului în alte părţi ale corpului. Dacă boala este într-un stadiu avansat, este posibil ca medicul să decidă să vă scoată tot stomacul.

Unele tumori pot menţine alimentele în mişcare în şi din stomac. În acest caz s-ar putea să aveţi nevoie de un stent, un dispozitiv care menţine căile deschise.

Chimioterapia. Pastilele pot distruge celule canceroase. Chimoterapia durează de obicei câteva săptămâni. Medicamentele pot provoca însă reacţii adverse.

Radiaţiile. Undele sau particulele de energie puternică pot distruge celulele canceroase şi pot diminua tumorile. Raza x se poate folosi pentru a transmite radiaţii la locul unde este tumora.

Chimioradiaţie. Medicul care te tratează ar putea folosi acest amestec de chimioterapie  şi radiaţii pentru a -ţi micşora tumoarea înainte de intervenţia chirurgicală.

Medicamentele vizate. Medicamentele nou apărute sunt diferite, iar asta pentru că luptă numai cu celulele canceroase. Alte tratamente, cum ar fi chimioterapia şi radiaţiile, pot ucide atât celulele sănătoase, cât şi pe cele bolnave. 

Cum poate fi prevenit cancerul gastric

Tratează infecţiile stomacale! Dacă ai fost diagnosticat cu ulcer în urma unei infecţii cu Helicobacter Pylori, urmează tratamentul cu stricteţe. Antibioticele pot ucide bacteriile, iar anumite pastille pot vindeca rănile de la nivelul stomacului, iar astfel poţi reduce riscul de cancer.

Mânâncă sănătos! Adaugă în meniul tău zilnic frctele şi legumele proaspete Sunt bogate în fibre şi în vitamine care pot scădea riscul de cancer. Evită alimentele sărate, murate sau afumate, cum ar fi cărnurile prelucrate sau brânzeturile afumate. Încearcă să nu te îngraşi. Obezitatea poate reprezenta un factor de risc pentru apariţia cancerului.

Nu fuma! Riscul de cancer la stomac se dublează dacă utilizezi tutun.

Încearcă să reduci consumul de aspirină. Dacă iei zilnic aspirină pentru a preveni problemele cardiace sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru artrită, e indicat să ceri sfatul medicului. În primul rând pentru că aceste medicamente îţi pot afecta stomacul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandări: