Metastaza, între mit şi realitate

Celulele canceroase se pot răspândi în aproape toate zonele corpului ajungând la metastază, unele tipuri de cancer primar fiind mai dispuse să se răspândească în diverse zone faţă de altele.
  • Publicat:
Metastaza, între mit şi realitate

Principalul motiv pentru care cancerul este o boală atât de periculoasă este abilitatea celulelor canceroase de a se răspândi în tot corpul într-un timp foarte scurt.


Ele se pot răspândi la nivel local prin mutarea în cel mai apropiat ţesut normal sau la nivel regional la ganglionii limfatici, ţesuturi sau către organele din apropiere. Când cancerul ajunge în această fază, îl putem numi deja metastază.

Acest tip de cancer metastatic poate fi depistat prin intermediul microscopului sau poate fi depistat prin multe alte testate. Metastaza are caracteristici asemănătoare cancerului primar, de aceea medicii pot depista cu uşurinţă care este provenienţa ei. Sunt şi cazuri rare în care specialiştii nu pot depista zona corpului din care a pornit metastaza, acela numindu-se cancer fară origine primară.

Cum se ajunge la metastază

Celulele canceroase se răspândesc în tot corpul în mai multe etape:

  1.  Invadarea sau creşterea în ţesutul cel mai apropiat
  2.  Mutarea prin pereţii ganglionilor limfatici sau a vaselor de sânge din apropiere
  3. Celulele canceroase ajung să călătorească prin sistemul limfatic şi prin fluxul sangvin către alte părţi ale corpului.
  4. Celulele canceroase se opresc în vasele mici de sânge dintr-o zonă îndepărtată a corpului, invadează pereţii vaselor de sânge şi se deplasează în ţesutul înconjurător.
  5. Celulele canceroase formează în ţesutul înconjurător o mică tumoare.
  6.  Se formează noi vase de sânge care vor permite tumorii să continue să crească

De multe ori însă multe dintre celulele canceroase mor la un moment dat înainte de finalizarea întregului proces, asta dacă ele nu găsesc un mediu favorabil care să le permit răspândirea. Totodată, celulele canceroase metastatice pot rămâne inactive chiar şi ani întregi înainte de a începe să crească din nou.

Celulele canceroase se pot răspândi în aproape toate zonele corpului, unele tipuri de cancer primar fiind mai dispuse să se răspândească în diverse zone faţă de altele.

Tipuri de cancer şi posibilitatea lor de răspândire:

  •  Cancerul de vezicii urinare – se poate răspândi în oase, ficat sau plămâni
  •  Cancerul la sân – oase, creier, ficat, plămâni
  •  Cancerul de colon – ficat, plămâni, peritoneu
  •  Cancerul renal – glanda suprarenală, oase, creier, ficat, plămâni
  •  Cancerul de plămâni – glanda suprarenală, oase, creier, ficat, celălalt plămân
  •  Cancerul ovarian – ficat, plămâni, peritoneu
  •  Cancerul de prostată – glanda suprarenală, oase, ficat, plămâni
  •  Cancerul de pancreas – ficat, plămâni, peritoneu
  •  Cancerul rectal – ficat, plămâni, peritoneu
  •  Cancerul de stomac – ficat, plămâni, peritoneu
  •  Cancerul de tiroidă – oase, ficat, plămâni
  •  Cancerul uterin – oase, ficat, plămâni, peritoneu, vagin

Simptomele metastazei

Metastaza nu este întotdeauna simptomatică. Cu toate acestea, cele mai comune semne sunt:

  •  Dureri ale oaselor, atunci când cancerul ajunge la oase
  •  Dureri de cap, convulsii sau ameţeli atunci când cancerul ajunge la creier
  •  Respiraţie greoaie, atunci când cancerul ajunge la plămâni
  •  Icter sau umflături în burtă atunci când cancerul se răspândeşte în ficat

Tipuri de tratament

Atunci când cancerul se răspândeşte, este mult mai greu de controlat de către medicii specialişti. Unele tipuri de metastaze pot fi vindecate prin tratament. Scopul acestor tratamente pentru cancer este de a încetini creşterea celulelor canceroase şi de a ameliora simptomele cauzate de metastaze.

În unele cazuri, tratamentul pentru cancer poate prelungi viaţa pacientului.

Tratamentul pentru metastază depinde însă şi de tipul cancerului primar, alte tratamente efectuate în trecut şi de starea generală de sănătate a pacientului.

În Viena de exemplu, mai multe clinici oferă tratament personalizat pentru cancer, în funcţie de fiecare pacient. Citostaticele sunt atribuite astfel printr-o schemă specifică fiecărui pacient. Mai mult decât atât, medicii urmăresc evoluţia bolnavului pe parcursul tratamentului pentru cancer şi iau măsuri în cazul în care acesta nu funcţionează.

Cu alte cuvinte, tratamentul pentru cancer se poate schimba dacă pacientul nu răspunde, cu scopul de a îmbunătăţi starea generală de sănătate şi a diminua procesul de răspândire a celulelor canceroase.

Pe lângă medicamente, tratamentul pentru cancer poate fi făcut şi prin terapie pe bază de hormoni. Alte tipuri de tratament sunt: terapia biologică, radioterapia şi operaţiile. Reuşita poate consta chiar şi într-o combinaţie a acestor proceduri, practic orice se poate face pentru prelungirea vieţii pacientului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: