O terapie revoluţionară a salvat o femeie cu cancer de sân în fază terminală, spun nişte cercetători americani de la Institutul Naţional de Cancer din SUA. Terapia presupune injectarea a 90 de bilioane de celule imunitare proprii care au atacat cu succes celulele canceroase.
O pacientă din Florida cu cancer de sân în fază terminală cu metastaze multiple în organism – căreia i se mai dăduseră 3 luni de trăit şi care nu mai putea fi salvată cu terapia medicală convenţională pentru că avea tumori de mărimea unei mingii de tenis în ficat şi în tot corpul – nu mai are acum, la 2 ani după începerea terapiei, niciun semn de prezenţă a cancerului în organism.
Echipa de la Institutul Naţional de Cancer din SUA spune că terapia este încă experimentală, dar poate transforma tratamentul tuturor tipurilor de cancer.
Femeia a declarat pentru BBC că la o săptămână de la începerea terapiei a început să simtă că în corpul ei se întâmplă ceva. Simţea, pe zi ce trecea că tumora pe care o avea în piept se micşora. Pacienta din Florida îşi aminteşte de primul CT pe care l-a făcut la o săptămână sau două după ce a început să simtă cum se micşorează tumora şi a aflat că dispăruse complet. Întreaga echipă medicală prezentă a fost extrem de fericită la aflarea veştii că această terapie experimentală dă rezultate.
Acum, după 2 ani, viaţa ei este incomparabil îmbunătăţită, face sport şi se bucură din plin de a doua şansă pe care i-a oferit-o viaţa.
Terapia vie
Terapia constă în administrarea unui medicament “viu” creat chiar din propriile celule ale pacientului la unul dintre cele mai mari centre de cercetare a cancerului din lume. Dr Steven Rosenberg, şeful secţiei de chirurgie la Institutul Naţional de Cancer au declarat pentru BBC :” Vorbim despre cel mai personalizat tratament pe care ni-l putem imagina acum.
”Rămâne însă la nivel experimental şi mai are nevoie de testări înainte de a fi folosit la scară largă. Dacă te întrebi cum funcţionează, află că terapia debutează prin identificarea “duşmanului”. Tumora unui pacient este analizată genetic pentru a identifica micile schimbări ce poate face cancerul vizibil pentru sistemul imunitar. Din 62 de anomalii genetice, doar patru sunt potenţiale linii de atac. Apoi cercetătorii încearcă să meargă la “vânătoare”. Sistemul imunitar deja atacă tumora, fiind o luptă între celulelele albe şi cancer.
Cercetătorii scanează celulelele albe şi le extrag pe acelea capabile să atace cancerul. Apoi, acestea sunt crescute în cantităţi imense în laborator. Ulterior, în jur 90 de bilioane de cellule albe ( multiplicate din propriile cellule albe ale pacientului) îi sunt injectate acestuia, alături de medicamente care ajută sistemul imunitar. Dr Rosenberg consideră că această terapie este eficientă pentru că mutaţiile ce au cauzat cancerul se dovedesc a fi călcâiul lui Ahile, punctual vulnerabil ce este atacat.
Rezultatele sunt cele ale unui singur pacient şi este nevoie de studii mai amănunţite pentru a confirma descoperirea. Provocarea în imunoterapia împotriva cancerului este că tinde să aibă rezultate spectaculoase pentru anumiţi pacienţi, dar niciun beneficiu pentru majoritatea dintre ei.
„Este o terapie experimentală şi abia învăţăm cum putem să dezvoltăm această tehnologie, însă suntem covinşi că va funcţiona pentru orice tip de cancer”, a declarant Dr Rosenberg. “Mai este mult de muncă, dar există un potenţial uriaş pentru o nouă abordare în terapia cancerului – un medicament unic, viu, personalizat fiecărui pacient în parte – este o abordare total diferită de tot ce s-a făcut până acum”.
Dr Simon Vincent, director al secţiei de cercetare la Institutul de Cancer al sânului din SUA a declarat pentru BBC: ”Consider că este un rezultat remarcabil. Este prima oportunitate de a vedea cum acţionează acest tip de imunoterapie în cel mai răspândit tip de cancer, cancerul de sân. Mai este foarte mult de muncă, dar această terapie are un potenţial imens.”
Sursa: bbc.com