Testul de sânge care depistează 8 tipuri de cancer

Un test de sânge care depistează opt forme comune de cancer şi ajută la identificarea locului din organism unde se află a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.
  • Publicat:
Testul de sânge care depistează 8 tipuri de cancer

Testul, numit CancerSEEK este unul unic, noninvaziv şi evaluează simultan nivelul a opt proteine produse de celulele canceroase precum şi prezenţa în ADN-ul din sânge a unor mutaţii genetice cancerigene.

Testul este făcut pentru a depista opt tipuri comune de cancer, vinovate de moartea a mai mult de 60% dintre pacienţii cu cancer din SUA. Cinci dintre cele opt forme de cancer nu au în prezent nicio metodă de screening.

„Folosirea unei combinaţii de biomarkeri selectaţi pentru detecţia timpurie are potenţialul de a schimba modul în care facem screening pentru cancer şi este bazată pe acelaşi raţionament pe care îl folosim atunci cât utilizăm o combinaţie de medicamente pentru a trata cancerul,” a spus Nickolas Papadopoulus, unul dintre autorii studiului şi profesor de oncologie.

Rezultatele cercetării au fost publicate online de revista Science, pe 16 ianuarie.

Cercetătorii au studiat iniţial câteva sute de gene şi 40 de markeri proteici, reducând numărul acestora până la un segment de 16 gene şi opt proteine. Ei au subliniat că acest test este destinat doar screeningului şi de aceea este diferit de alte teste moleculare, care se bazează pe analiza unui număr mare de gene care pot provoca forme de cancer şi identifică modele terapeutice.

In acest studiu, testul a avut 99% specificitate pentru cancer. „Specificitatea foarte ridicată este esenţială, pentru că rezultatele fals pozitive ar avea ca efect faptul că pacienţii ar trebui supuşi unor teste ulterioare invazive şi nenecesare, pentru a se confirma prezenţa cancerului”, a spus Kenneth Kinzle, profesor de oncologie. Testul a fost aplicat unui grup de control format din 812 persoane sănătoase şi au existat doar şapte rezultate fals pozitive.

Testul a fost aplicat unui număr de 1005 pacienţi cu cancer nonmetastatic, de gradul I până la III de ovar, ficat, stomac, pancreas, esofag, colorectal, de plămâni şi de sân. Sensibilitatea medie de depistare a cancerului a fost de 70%, atingând 98% pentru cancer ovarian şi doar 33% pentru cancerul de sân. Pentru cinci tipuri de cancer pentru care nici nu existau teste de screening – ovarian, de ficat, stomac, pancreas şi esofag – sensibilitatea de depistare s-a situat între 69 şi 98%.

„Noutatea acestei metode constă în faptul că ea combină probabilitatea de a observa numeroase mutaţii de ADN împreună cu nivelurile câtorva proteine pentru a pune diagnosticul final,” a spus Cristian Tomasetti , profesor de oncologie şi biostatistică, cel care a dezvoltat algoritmul. ” Un alt aspect al abordării noastre este că testul poate determina cu acurateţe locul în care se află tomora la un procent de 83% dintre pacienţi.”

CancerSEEK este un test noninvaziv, care poate fi făcut, teoretic, în cadrul testelor de sânge de rutină. „Acesta are potenţialul de a influenţa enorm viaţa pacienţilor. Detecţia timpurie duce la o mai mare rată de succes în ceea ce priveşte vindecarea. În mod optim, cancerele ar fi detectate suficient de devreme pentru a fi vindecate doar chirurgical, dar chiar şi acelea care nu pot fi vindecate doar chirurgical vor răspunde mai bine terapiilor decât unele în stare avansată,”  spune  Anne Marie Lennon, chirurg şi radiolog.

Sursa: sciencedaily.com

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: