Un nou tratament anticancer ar putea ţine în viaţă cel puţin un an pacienţii care au unele dintre cele mai grave forme de limfom, scrie FT.
Terapia Car-T constă în extragerea unor celule sangvine şi prelucrarea acestora în laborator astfel încât să atace cancerul, după care celulele sunt reintroduse în corp, scrie Financial Times, conform Mediafax.ro.
Tratamentul inovator a produs rezultate impresionante în cursul testelor clinice, reuşind remisii ale cancerului la pacienţii care mai aveau de trăit doar câteva săptămâni sau luni. În contextul efectelor benefice observate la persoanele care ar fi murit, autorităţile de reglementare au accelerat procedurile de aprobare a terapiilor Car-T.
Graba fără precedent a condus la situaţii neobişnuite, în care unele medicamente au primit undă verde înainte de a se şti dacă efectele sunt durabile, notează FT.
Testarea produsului companiei Gilead Sciences, Yescarta, arată că după o perioadă medie de 15,4 luni, 59% dintre pacienţii cu limfom non-Hodgkin încă erau în viaţă, 42% erau în remisie, iar 40% nu mai prezentau urme de cancer.
„Cu actualele terapii, durata medie de viaţă pentru oamenii cu această boală este de doar şase luni, dar noile teste relevă că pacienţii sunt încă în viaţă la un an de la începerea tratamentului”, afirmă coordonatorul studiului, doctor Sattva Neelapu, profesor la Universitatea din Texas.
Brad Loncar, fondatorul Fondului pentru Imunoterapie Loncar, a declarat: „Aceste tratamente au fost dezvoltate rapid,aşa că nu ştim dacă sunt durabile, de aceea aceste rezultate sunt foarte importante. Principala întrebare este ce înseamnă trecerea de la şase luni la un an. Iar obiectivul este să vindecăm oamenii: acesta este lucrul captivant”.