Cancerul de col uterin: infecţia cu HPV şi tratament

În România, conform raportului GLOBOCAN, cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer ce afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar.
  • Publicat:
Cancerul de col uterin: infecţia cu HPV şi tratament
foto 123RF

Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. De aceea, cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat şi a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de ţări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea (8.9/100.000), aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalităţii din întreaga regiune1. De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuţi se afla pe a 3-a poziţie, după cel mamar şi colorectal.

Cancer de col uterin, vaccinarea anti-HPV

Ţările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potenţialul de a elimina povara cancerului de col uterin, aşa cum este  cazul Australiei, ţară ce a anunţat deja că va elimina această boală în 20 de ani.

„Vaccinarea anti-HPV, integrată în Calendarele Naţionale de Imunizare, alături de programe eficiente de testare şi-a dovedit deja eficienţa în prevenirea a aproape o jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin şi a peste 180.000 de decese la nivel mondial. Alături de exemplul Australiei, ce reprezintă o referinţă pentru multe ţări la nivel mondial, şi alte state anunţă rezultate spectaculoase în prevenţia acestei boli. În Statele Unite, incidenţa calculată la 4 ani a acestei boli (în intervalul 2011-2014) a fost cu 30% mai mică decât cea pentru intervalul 2003-2006, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, fapt ce demonstrează încă o dată eficienţa vaccinării anti-HPV. Sperăm că şi România se va alătura, în curând, ţărilor ce fac eforturi în prevenirea infecţiei cu HPV, luând în calcul că există peste 80 de ţări în întreaga lume ce au inclus deja acest vaccin în Programele Naţionale de Imunizare”, a declarat Nicolas Renard, General Manager MSD România.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este un demers menit să ajute la comunicarea şi informarea asupra metodelor de prevenţie împotriva acestei boli şi la creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la cancerul de col uterin. Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două (România şi Polonia) nu oferă finanţare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naţionale de Vaccinare].

Cancer de col uterin – informaţii cheie despre infecţia cu HPV şi bolile provocate de aceasta

Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populaţia feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus[. Infecţia cu virusul HPV este responsabilă pentru apariţia a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian şi a 43% din cazurile de cancer vulvar].
 
Fiind o infecţie cu transmitere sexuală, abstinenţa este cea mai sigură metodă de prevenţie a acesteia. O altă metodă de prevenţie, recomandată la nivel internaţional, este vaccinarea anti-HPV. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine introducerea vaccinării anti-HPV în programele naţionale de vaccinare şi consideră că este necesar ca bolile provocate de infecţia cu HPV, inclusiv cancerul de col uterin, să fie tratate drept probleme de sănătate publică globale.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta şi-a dovedit eficienţa atât în reducerea prevalenţei infecţiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât şi a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecţiei cu HPV tip 6/11/16/18 în ţări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut şi de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce priveşte eficienţa vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 şi 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80%.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: