Ca orice afectiune, cancerul de piele are nevoie de un teren propice, o predispozitie spre dezvoltatea acestei boli si de prezenta unor factori declansatori, toate acestea fiind de fapt factori de risc pentru aparitia diverselor tipuri de cancer de piele.
Medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, spune ca anumite categorii de persoane prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele in cursul vietii fie din cauza unor factori care nu pot fi controlati (culoarea pielii, mostenire genetica, numar de alunite etc.), fie ca urmare a stilului de viata – expunerea in exces la soare fiind unul din principalii factori favorizanti ai afectiunii.
Culoarea pielii
In primul rand, persoanele cu piele alba si par blond, roscat, ochi de culoare deschisa au un grad scazut de aparare impotriva efectelor razelor ultraviolete.
Pe termen scurt apar arsuri solare, chiar si la expuneri de scurta durata, care se vindeca. Aceste arsuri reprezinta, insa, pe termen lung un risc de a dezvolta cancer de piele la varste mai inaintate. Cu timpul, ADN-ul necesar repararii injuriilor cauzate de razele solare nu mai functioneaza eficient si se produc mutatii care duc la aparitia de celule maligne, canceroase.
Expunerea la soare
Expunerea la ultraviolete artificiale precum solarele pentru bronzat si utilizarea excesiva si neadecvata a fototerapiei pentru boli precum psoriazis, eczema, vitiligo pot reprezenta alt factor de risc pentru majoritatea cancerelor de piele.
Alunitele
Persoanele cu multe alunite au un risc mai ridicat sa dezvolte melanom, fie in alunite preexistente sau in piele normala. La fel, semnele din nastere, numite nevi congenitali, au un risc de malignizare pe parcursul vietii. Investigarea alunitelor prin dermatoscopie si monitorizarea prin cartofrafiere (molemapping) sunt foarte importante in aceste cazuri.
Varsta
Varsta este un factor de risc la fel de important precum fototipul. “Majoritatea cancerelor de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular sau scuamocelular, isi fac aparitia cel mai frecvent incepand cu a 5-a decada de viata, cu toate ca melanomul, cel mai de temut cancer de piele, poate aparea inca din adolescenta si rar la copii”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.
Istoricul familial
Istoricul familial este, de asemenea, foarte important in cazul melanomului. Rudele de gradul I ale pacientilor cu istoric de melanom au o predispozitie mai mare decat populatia generala sa dezvolte melanom. Lucrurile stau diferit in cazul carcinomuli bazocelular si scuamocelular, in cazul carora istoricul familial este mult mai putin important.
Sindroame genetice
Exista anumite sindroame genetice care predispun la aparitia de cancere de piele multiple. In general, ele sunt diagnosticate inainte de aparitia cancerului, insa prezenta cancerelor de piele caracteristice varstnicilor precum carcinomul bazocelular la persoanele tinere, ridica suspiciunea de astfel de sindroame.
Medicamentele imunosupresoare
Persoanele care sunt nevoite sa trateze diverse afectiuni sistemice cu medicamente imunosupresoare (care slabesc sistemul imun) sunt mai predispuse sa dezvolte cancere de piele. Din acest motiv, este nevoie de controale dermatologice frecvente si tratamentul prompt al cancerelor in acest grup populational, deoarece odata aparuta afectiunea are tendinta sa se dezvolte foarte rapid si sa metastazeze.
Locul de munca
Exista si un risc ocupational, predispozitia anumitor persoane de a dezvolta cancerul de piele fiind legata de conditiile de la locul de munca. Mai precis cei nevoiti sa lucreze majoritatea timpului afara, in special in agricultura sau constructii, dar si cei care calatoresc si traiesc in tari insorite pare ca au o tendinta mai crescuta sa dezolte malignitati ale pielii. Arsurile vechi, dar si ulcerele cronice, pot reprezenta in teren propice pentru cancerul de piele.
In orice situatie, pacientii joaca un rol crucial in tratamentul cancerului de piele prin recunoasterea timpurie a leziunilor suspecte, mai ales cand au un teren favorizant.
Diagnosticul si tratamentul precoce au o importanta cruciala si determina prognosticul final al cancerului de piele. Succesul tratamentelor si scaderea ratei de cancere mortale sunt in permanenta ajutate de campanii care implica medici si organizatii medicale cu au rolul de a constientiza importanta diagnosticului si tratamentului precoce.
Pe internet se gasesc o multime de informatii utile, precum si chestionare de calcul al riscului de dezvolare a cancerului de piele, precum: http://www.scanyourskin.org/risk-prediction-tool/, http://www.skincancerclinics.net.au/risk/skin-cancer-risk-calculator.