Reguli de protecție anti coronavirus pe care pacienții cu cancer trebuie să le respecte. Explică dr. Lidia Kajanto – manager Institutul Oncologic București

Teama, dar și accesul mai îngreunat de măsurile anti coronavirus din spitale la tratamente nu trebuie să îi facă pe pacienți să renunțe sau să amâne tratamentele și procedurile indicate de medicul oncolog.
  • Publicat:
Reguli de protecție anti coronavirus pe care pacienții cu cancer trebuie să le respecte. Explică dr. Lidia Kajanto - manager Institutul Oncologic București
Lidia Kajanto - manager Institutul Oncologic București Foto: arhivă

În pandemia de coronavirus una dintre cele mai greu încercate categorii de pacienți este cea a pacienților cu diverse tipuri de cancer. Am stat de vorbă cu dr. Lidia Kajanto, manager Institutul Oncologic București despre măsurile de igienă și protecție pe care trebuie să le respecte pacienții cu cancer în pandemie, dar și despre măsurile de igienă pe care trebuie să le respecte spitalele împotriva răspândirii virusului SARS-COV-2, responsabil de boala coronavirus.

CSÎD: În plină pandemie, când este de preferat să se evite spitalele. Dar pacienții cu cancer nu au de ales, tratamentele oncologice nu pot fi întrerupte. Teama pentru coronavirus însă pe mulți pacienți îi descurajează complet. Cum să pună pacienții în balanță prioritățile pentru sănătate?

Dr. Lidia Kajanto: Este esențial ca pacientul să discearnă între ce este foarte important să facă și ceea ce poate fi amânat. Dacă nu știe acest lucru, nu îi este clar, e nevoie să puna aceste întrebări medicului curant care gestionează boala, adică medicului oncolog.  Ca să înțelegeți, medicul oncolog acționează ca un medic de familie, el e necesar să fie la curent cu toate intervențiile și investigațiile efectuate de pacient și să îl ghideze pe toată perioada tratamentelor, dar și ulterior, la controalele periodice. Și este important, de asemenea, să persevereze, să caute informații și resurse, să găsească soluții pentru a se asigura de cel mai bun rezultat în situația în care se află, în condițiile date.

Măsuri de igienă împotriva coronavirus recomandate pacienților oncologici și nu numai lor

CSÎD: Ce măsuri de igienă ar trebui să respecte pacienții cu cancer?

Dr Lidia Kajanto: În primul rând, să evite să se expună, adică să nu meargă în locuri aglomerate. Dacă este necesar să meargă la spital, de exemplu, să folosească o mască de protecție pe care să nu o scoată deloc, decât dacă situația o impune. Dacă masca trebuie îndepărtată pentru diverse motive, să o facă cu grijă, având atenția focusată pe modul în care face acest lucru. Scoaterea măștii se face numai după spălarea și dezinfectarea mâinilor. E nevoie apoi să folosească o nouă mască, pe care, din nou, să o fixeze pe față cu mâinile anterior dezinfectate. Mâinile acționează din reflex și intră în contact cu diverse suprafețe și automat pot fi apoi îndreptate către față. De aceea, spălarea mâinilor cât mai des este o măsură de protecție foarte importantă. La întoarcerea acasă, după sosire, dezinfectarea mâinilor, scoaterea măștii, dezinfectarea mâinilor, dezechiparea de hainele stradale. Nu este complicat.

 Măsuri de igienă luate de spitale pentru a opri răspândirea coronavirus

CSÎD: Ce măsuri se iau în spital astfel încât pacientul să se simtă în siguranță?

Dr Lidia Kajanto: Inițial se efectuează la intrarea în spital triajul epidemiologic și apoi se urmează circuitele dedicate. În secția Ambulatoriu Integrat se acordă consultațiile medicale, apoi pacientul primește un bon de ordine pentru efectuarea testării COVID-19. Accesul în celelalte secții este restricționat până la primirea rezultatelor testării, pentru a asigura protecția pacienților internați. În cazul în care un pacient este internat la prima vizită, din considerente legate de protecția sănătății, acesta este internat în saloanele din zonele roșii organizate pe fiecare secție medicală. În saloane s-au reorganizat paturile pentru păstrarea distanței obligatorii, personalul medical și auxiliar folosește echipament de protecție specific în funcție de zona în care își desfășoară activitatea și de tipul de investigații pe care le efectuează. Efectuăm testarea periodică a personalului, curățarea și dezinfectarea tuturor suprafețelor, a instrumentarului și aparaturii, urmând planul de măsuri implementat de medicul epidemiolog al unității noastre și efectuăm controale periodice pentru a ne asigura că regulile sunt respectate cu strictețe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: