Terapia adjuvantă în cancer

Când cineva este diagnosticat cu cancer, medicul îi prezintă un plan de tratament care cuprinde mai mulţi paşi. Uneori i se recomandă un tratament suplimentar după finalizarea celui primar, reprezentat adesea de intervenţia chirurgicală. Aceasta se numeşte terapie adjuvantă şi se administrează pentru a reduce riscul revenirii cancerului.
  • Publicat:
Terapia adjuvantă în cancer

Când cineva este diagnosticat cu cancer, medicul îi prezintă un plan de tratament care cuprinde mai mulţi paşi. Uneori i se recomandă un tratament suplimentar după finalizarea celui primar, reprezentat adesea de intervenţia chirurgicală. Aceasta se numeşte terapie adjuvantă şi se administrează pentru a reduce riscul revenirii cancerului. Terapia neoadjuvantă este tratamentul administrat înainte de terapia primară şi ajută la micşorarea unei tumori inoperabile.

Tipurile de terapie adjuvantă variază în funcţie de formele de cancer pentru care sunt utilizate, dar şi de pacienţi. Specialiştii oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce oamenii trebuie să ştie despre terapia adjuvantă.

Tipuri de terapie adjuvantă

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care foloseşte medicamente (numite generic citostatice) care distrug celulele canceroase. Chimioterapia se administrează de obicei în etape, asta pentru a da posibilitatea celulelor normale să se refacă.

În multe cazuri, chimioterapia se administrează intravenos şi sub supraveghere medicală, dar pot exista şi scheme de tratament cu administrare orală sau mixtă, oral-intravenos.

Terapia hormonală opreşte producerea anumitor hormoni, în încercarea de a combate efectul lor asupra cancerului. Nu toate cancerele sunt sensibile la hormoni, aşa încât medicii vor analiza mai întâi fiecare caz pentru a vedea dacă pacientul poate beneficia de acest tip de terapie adjuvantă. Cât timp pacientul urmează terapia hormonală înainte de intervenţia chirurgicală, medicii monitorizează cancerul pentru a vedea dacă s-a micşorat.

Radioterapia foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor canceroase Acestea sunt direcţionate către tumora şi zona din imediata vecinătate, pentru a împiedica răspândirea la organe. Radioterapia acţionează asupra celulelor pe două căi:

  • Direct – distruge în mod direct celula canceroasă
  • Indirect – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia.

Terapia vizată. Terapia specifică funcţionează similar cu chimioterapia pentru a ucide celulele canceroase. Singura diferenţă este că ţinteşte doar celulele canceroase, nu tratează întregul corp.

Imunoterapia prezintă rezultate promiţătoare. Imunoterapia se referă la orice tip de tratament care este dezvoltat pentru a stimula sistemul imunitar să lupte impotriva bolilor, inclusiv a cancerului. Spre deosebire de chimioterapie, care funcţionează prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia ajută celulele sistemului imunitar să lupte împotriva acestora.

Tipurile de cancer pentru care se utilizează terapia adjuvantă

Terapia adjuvantă poate fi  benefică pentru un cancer aflat într-un stadiu avansat  sau pentru unul agresiv. Dr. Patrick Kupelian susţine că aceste tipuri de cancer au structuri în jurul lor, cum ar fi tumorile, sau există riscul să dezvolte celule canceroase în altă parte a corpului. El prezintă o listă cu tipurile de cancer care îşi pot găsi rezolvarea cu terapia adjuvantă:

  • Cancerul cerebral
  • Cancerul de sân
  • Cancerul la plămâni
  • Cancerul la stomac
  • Cancerul pancreatic
  • Cancerul colorectal
  • Cancerul de prostată
  • Cancerul cervical
  • Cancerul endometrial
  • Cancerul ovarian
  • Cancerul vezicii urinare
  • Cancerul testicular

Pentru cine este terapia adjuvantă?

Terapia adjuvantă nu este pentru toată lumea. Orice tratament pentru cancer este extrem de strict, aşa că, de multe ori,  pacienţii nu sunt fizic pregătiţi pentru a urma o terapie suplimentară. Din acest motiv este important ca oamenii să discute opţiunile cu un medic.

Potrivit experţilor, pacientul care urmează terapia adjuvantă va beneficia de un tratament suplimentar pentru a depăşi potenţialele efecte secundare.

Terapia adjuvantă poate fi indicată unei paciente care suferă de cancer la sân.

După operaţie, pacientelor li se administrează radioterapia adjuvantă, iar asta pentru a reduce şansele de revenire a cancerului la nivelul sânilor şi a ganglionilor adiacenţi, dar şi la alte organe, cum ar fi creierul, plămânul, sau oasele.

Dr. Luu descrie gradele acordate pacienţilor pe baza sănătăţii şi capabilităţilor lor actuale:

Gradul 0 : Complet activ, capabil să desfăşoare toată activitatea.

Gradul 1 : Este capabil să efectueze lucrări casnice uşoare, lucrări de birou, dar are restrcţii la muncile grele.

Gradul 2 : Pacientul poate să se îngrijească, dar nu poate desfăşura activităţi de lucru.

Gradul 3: Capabil de îngrijire limitată, stă în pat sau pe scaun peste 50% din orele de veghe

Gradul 4 : Absolut dezactivat, nu se poate îngriji singur, stă doar în pat.

Înţelegerea tratamentului va permite oamenilor să se pregătească. Chimioterapia, de exemplu, poate dura luni până la finalizare, iar în unele cazuri pacienţii devin incapabili să mai aibă grijă de ei înşişi.

Suprevieţuitoare a cancerului la sân, Melissa Thompson a trecut prin chimioterapie după o dublă masectomie, iar asta se întmpla doar la câteva săptămâni după naşterea primului copil. 

,,Chimioterapia este doar un capitol al unei poveşti mult mai mari, la acea vreme şimţeam că nu se va încheia niciodata, deoarece efectele chimioterapiei sunt cumulative, fiecare zi care trece ţi se pare tot mai dificilă din punct de vedere fizic si psihologic. Cu toate astea, ştii că există o lumină la capătul tunelului’’, mărturiseşte ea.

Cât contează stilul de viaţă şi exerciţiile

Deşi nu există o alternativă la terapia adjuvantă, stilul de viaţă sănătos contează foarte mult, aşa că există totuşi câteva lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-şi spori şansele de supravieţuire. Respectarea unei anumite diete şi activitatea regulată pot ajuta persoanele cu cancer să trăiască mai mult.

În prezent, nu există alternative pentru terapia adjuvant, dar, deşi datele sunt limitate, o dietă bazată 80 % pe fructe şi legume, dar şi pe exerciţiil moderate (300 de minute de activitate pe săptămână), pot ajuta la îmbunătăţirea stării de sănătate la pacienţii cu cancer, inclusiv la cei cei aflaţi într-un stadiu avansat al bolii.

De asemenea, meditaţia,yoga şi acupunctura pot ameliora unele dintre efectele secundare ale tratamentului, aşa că specialiştii îi încurajează frecvent pe pacienţi să participe la aceste activităţi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandări: