Vaccinul anti-Covid-19 este recomandat pacienților cu cancer? Răspunde dr. Petra Curescu, medic oncolog

”Pentru un maxim de siguranță evitați sa faceți vaccinul între ziua 7-14 post-chimioterapie, când imunitatea este la minim” este opinia medicului oncolog dr. Petra Curescu.
  • Publicat:
Vaccinul anti-Covid-19 este recomandat pacienților cu cancer? Răspunde dr. Petra Curescu, medic oncolog
Este recomandat vaccinul anti coronavirus pacienților cu cancer? Răspunde Dr. Petra Curescu, medic oncolog, foto Shutterstock

Vaccinurile anti-coronavirus aduc o rază de speranță în rândul populației și mai ales în rândul pacienților cu boli cronice și al bolnavilor de cancer. În ce condiții sunt ele recomandate pentru grupele de risc în caz de coronavirus? Vine cu explicații dr. Petra Curescu, medic oncolog.

 

CSÎD: Vaccinul antiCovid19 este recomandat pacienților cu cancer?

Dr. Petra Curescu: Absolut! Pacienții cu cancer fac parte dintre cele mai vulnerabile categorii.

CSÎD: Se testează vaccinuri noi și pe pacienți oncologici?

Dr. Petra Curescu: Este adevărat, aceste vaccinuri nu au fost testate pe pacienții oncologici. Acest lucru nu ar trebui să ne alarmeze, e o procedură standard. Pacienții cu boli grave (la fel ca femeile gravidele) sunt excluși din majoritatea studiilor, din motive logice. Dacă apare în studiu o reacție adversă vrei să știi dacă e de la vaccinul sau tratamentul studiat, așadar excluzi candidații cu alte probleme.

Ce alte temeri față de vaccinul împotriva coronavirus au pacienții oncologici?

CSÎD: Ce alte îngrijorări mai sunt cu privire la vaccinarea pacienților oncologici?

Dr. Petra Curescu: Mai există o îngrijorare – respectiv că la  vaccinurile cu virus atenuat (cum ar fi vaccinul TBC sau pentru poliomielită) în situații de imunosupresie aceste virusuri pot deveni mai agresive. Dar vaccinurile pentru COVID-19 disponibile în momentul de față folosesc doar codul genetic pentru fragmente virale. Este absolut, absolut imposibil să apară infecția!

CSÎD: Multe persoane, deși bucuroase de vaccinuri, se tem că fost dezvoltate rapid…

Dr. Petra Curescu: Știu că multă lume este sceptică pentru că studiile sunt mult mai scurte decât au fost până acum, dar nu ar trebui să ne îngrijorăm. Tehnologia nu este nouă, este doar pentru prima dată când este aplicată la o scară largă. Lucrând de mulți ani în studii clinice vă mărturisesc că de regulă cea mai mare parte din timp e consumată de proceduri birocratice, nu medicale.

Vaccinul antiCovid19 interferează cu efectele chimioterapiei?

CSÎD: Chimioterapia ar putea influența cumva efectul vaccinului?

Dr. Petra Curescu: Aceasta este o altă temere: oare chimioterapia prin definiție imunosupresivă nu afectează eficiența vaccinurilor? Multe cancere sunt tratate acum prin tratament țintit, hormonal, sau imunoterapie care nu ar trebui să interfereze cu vaccinul. În ceea ce privește chimioterapia, se știe ca afectează o parte a imunității, dar de regulă este vorba despre granulocite (numite și neutrofile) care sunt globulele albe care luptă cu bacteriile. Mai puțin influențate sunt limfocitele, globulele albe care combat virusurile. Pentru un maxim de siguranță evitați sa faceți vaccinul între ziua 7-14 post-chimioterapie, când imunitatea este la minim. Din nou, aceasta este doar o opinie personală, date științifice nu există încă.

dr Petra Curescu

Dr. Petra Curescu, medic oncolog, Spital Județean Timișoara

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: