Să te expui la soare este plăcut. Să te expui la frig – nu este un gând apetisant. Dar atunci când frigul este un frig plăcut chiar care pe lângă starea de bine ajută la slăbire, stimulează sistemul imunitar şi este advjuvant de succes în tratamentul unor afecţiuni osoase, afecţiuni musculare şi afecţiuni dermatologice – viziunea se schimbă. Să facem cunoştinţă cu criosauna.
Prima oară am auzit despre criosaună la un prieten din Berlin, care suferă de artrită şi care pe lângă tratamentul alopat a făcut şedinţe de criosaună la indicaţia medicului curant.
Rezultatele pozitive au apărut imediat. Apoi am auzit despre criosaună de la o prietenă care era în plin proces de remodelare corporală şi care s-a bucurat de o piele mai fermă (celulita redusă), o stare de bunădispoziţie şi a şi slăbit multe kilograme (după o serie de şedinţe de criosaună în combinaţie cu sport şi regim alimentar atent). Deşi sperie, terapia la frig şi doar gândul că expunere fie şi preţ de câteva secunde la minus 180 de grade Celsius dă fiori, în realitate nu este deloc aşa. Aburii din criosaună sunt aburi uscaţi, iar temperature scăzută doar ca o pală de vânt de iarnă.
Este o procedură din sfera crioterapiei prin care persoanele sunt expuse treptat la temperaturi extrem de scăzute, de până la -180 de grade Celsius, timp în care organismul este stimulat la nivelul organelor interne. Practic se intră într-o cabină specială care este răcită treptat, iar timpul este contorizat. Capul şi gâtul sunt afară (în picioare se poartă papuci din lână naturală), iar procesul este supravegheat în permanenţă de un terapeut certificat să folosească criosauna.
De regulă, o şedinţă de criosaună durează până la 3 minute (de la şedinţă la şedinţă creşte numărul de secunde).
Doar gândul de a te expune la temperaturi cu minus, sperie însă la criosaună este diferit. Deşi este rece, aerul este foarte uscat, ceea ce face senzaţia să fie una suportabilă.
Deşi în România se vorbeşte mai mult despre efectele pozitive din sfera frumuseţii corporale şi a slăbirii, crioterapia are efecte benefice în cazul unor probleme de sănătate precum osteoporoza, osteopenie, spondiloza, artrită, hernie de disc sau psoriazis, dermatite.
Criosauna este folosită şi de sportivii profesionişti ca metodă de recuperare fizică în urma antrenamentelor intense, a accidentelor. De altfel, expunerea la frig creşte performanţa sportivă, relaxează masa musculară şi asigură o stimulare fizică, psihică şi emoţională.
S-a observat că criosauna stimulează metabolismul, făcându-l să funcţioneze mult mai rapid. Acest lucru generează o încetinire a îmbătrânirii şi ajută la eliminarea kilogramelor în plus.
Persoanele care practică criosauna în mod frecvent spun că se simt mai relaxate, mai fericite. Asta se întâmplă, deoarece corpul eliberează endofine în timpul expunerii la frig.
Nu se recomandă folosirea criosaunei – femeilor însărcinate, copiilor sub 10 ani, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiologice, celor care au tumori maligne, au suferit un atac vascular cerebral şi nici celor care suferă de nevroze. Se recomandă să consultaţi medicul curant înainte de a începe o cură de criosaună.
Foto 123RF.com