Gastroenterolog Dr. Shana T. Rakowsky îți pune la dispoziție cele mai eficiente modalități de a-ți curăța colonul și de a menține tractul digestiv sănătos și curat. Poți face asta chiar la tine acasă.
Îți este greu să mergi la toaletă, ai scaun greu? Dacă tranzitul intestinal nu este unul regulat, atunci trebuie să te gândești la sănătatea colonului tău și să cauți modalități de a-ți curăța tractul digestiv. Partea bună este că există anumite soluții la îndemână, pe care le poți pune în practică chiar tu, la tine acasă.
Potrivit doctoriței gastroenterolog Shana T. Rakowsky, din Framingham „Bacteriile și microbiomul acționează ca un sistem natural de detoxifiere, eliminând excesul deșeurilor din organism”.
Penultima parte a intestinului gros, colonul primește resturile de hrană din sistemul digestiv și extrage apă și electroliți din excremente înainte ca acestea să fie eliminate.
Reprezentanții clinicii Mayo explică:
„Curățarea colonului îmbunătățește sănătatea prin eliminarea toxinelor, creșterea nivelului de energie și întărirea sistemului imunitar”.
În timpul curățării colonului, cantități mari de apă – uneori până la 60 litri – și, eventual, alte substanțe, cum ar fi cafeaua, sunt evacuate prin colon… prin introducerea unui tub în rect.
Deși curățarea colonului are efecte benefice asupra sănătății, doctorița Rakowsky subliniază și posibile efecte secundare care pot apărea.
„În timp ce procedeul curățării colonului există de mult timp, nu există încă dovezi științifice care să ateste că este necesară sau benefică pentru sănătatea ta”, explică dr. Rakowsky.
„De fapt, există multe posibile efecte secundare negative ale curățării colonului, inclusiv greață și vărsături, dureri abdominale, crampe, dezechilibru electrolitic, perturbarea microbiomului natural sau deshidratare. Ca atare, curățarea completă a colonului ar trebui să facă parte din pregătirea pentru o colonoscopie, conform indicațiilor medicului dumneavoastră.”
Însă, înainte de a face o programare pentru o colonoscopie, doctorița Rakowsky recomandă câteva modalități total naturale (și mai puțin invazive) prin care îți poți menține sistemul digestiv sănătos și curat.
Cel mai rapid mod de a curăța colonul este prin utilizarea unei soluții de preparare pentru colonoscopie.
„Se folosesc laxative osmotice sau medicamente care conțin substanțe care nu pot fi absorbite de colon, pentru a suplimenta cu colonul și pentru a ajuta la deplasarea scaunului”, explică Shana T. Rakowsky.
„Cele mai frecvent utilizate formule sunt pe bază de polietilenglicol, sau pe bază de fosfat de sodiu. În combinație cu lichidele, acestea îndepărtează rapid scaunul din colon, permițând o mai bună vizualizare a mucoasei colonului în timpul procedurilor precum o colonoscopie.”
Chiar dacă nu pare neapărat o metodă naturală, funcționează foarte bine dacă te lupți cu constipația și cu tranzitul intestinal neregulate.
Deși alimentele nu curăță colonul în același mod în care o face o soluție pentru colonoscopie, există totuși anumite alimente cu efect laxativ care te ajută să mergi mai ușor la baie pe tot parcursul zilei.
„Există multe alimente care susțin mișcările intestinale regulate”, spune doctor Rakowsky.
„Se crede că unele alimente stimulează mușchii colonului să se strângă – cum ar fi cafeaua sau citricele precum lămâia. Prepararea unor smoothie-uri din legume sau fructe bogate în fibre poate fi extrem de benefică. Consumul anumitor ceaiuri din plante care conțin senna, psyllium sau magneziu poate ajuta, de asemenea, la înlăturarea constipației, prin efectele lor laxative.”
Citește și: 5 alimente de nelipsit în cura de slăbire. Au puține calorii, proteine de calitate și multe fibre
Tractul digestiv beneficiază de faptul că fibrele trec prin corpul tău relativ intacte, formând scaun și ajutându-te să mergi la baie. Acesta este motivul pentru care doctor Rakowsky recomandă să introduci cantitatea adecvată de fibre de care corpul are nevoie în dieta zilnică, realizând astfel o curățare naturală a colonului.
„Asigurarea unor fibre alimentare adecvate este, de asemenea, esențială pentru reglarea intestinelor, prin aportul de apă în scaun – alimente precum merele, perele, cartofii dulci și verdețurile sunt toate surse bogate de fibre care pot ajuta la atingerea aportului zilnic recomandat de 25 până la 30 grame de fibre pe zi pentru femei, și 30 până la 38 de grame pentru bărbați”.
Alte surse excelente de fibre pot fi:
Potrivit reprezentanților Clinicii Cleveland, un consum prea mare de fibre și un consum insuficient de apă poate provoca crampe, balonare și constipație – motiv pentru care ar trebui să bei cel puțin 8 căni cu apă/ lichide într-o zi.
„Incorporarea alimentelor bogate în fibre și hidratarea adecvată sunt cele mai bune modalități prin care poți susține funcția naturală a colonului”, revine doctor Rakowsky.
Lichidele ceva mai calde, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, pot ajuta la accelerarea digestiei.
Citește și: Cele mai eficiente remedii pentru constipație. Ce să bei și ce să mănânci ca să ai un scaun normal
Sursă:
Randomized clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation, DOI:10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
Randomized clinical trial: mixed soluble/insoluble fiber vs. psyllium for chronic constipation, DOI:10.1111/apt.13647. Epub 2016 Apr 29.