Nicicând un zâmbet perfect nu a fost mai accesibil. Aceasta datorită unei strategii simple, din 4 paşi, care te ajută să ai o dantură impecabilă, dacă o respecţi întocmai!
1. Periuţa de dinţi
Sfatul nostru: Găseşte periuţa de dinţi perfect adaptată pentru tine!
Cu toţii ştim că, pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi, trebuie să începem şi să încheiem ziua cu periaj dentar. Specialiştii în igienă orală ne sfătuiesc să nu neglijăm sub nicio formă spălatul pe dinţi seara, după ultima masă, înainte de culcare.
Acesta este esenţial deoarece placa microbiană şi resturile alimentare rămase în cavitatea bucală peste noapte, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţează acţiunea dăunatoare a microbilor asupra dintelui.
Deşi dimineaţa simţi o nevoie mai mare de a fugi la baie şi a te spăla pe dinţi, periajul de seară este la fel de important ca şi cel de dimineaţă. Pe lângă o igienizare evidentă a întregii gurii, periajul de dimineaţă funcţioneaza şi ca un masaj al gingiei, ce stimulează tonusul şi circulaţia vaselor de sânge din gingie.
Asupra timpului de periaj s-au emis numeroase păreri – unii spun că este nevoie de doar două minute, alţii susţin că o durată mai mare a periajului este mai eficientă. Specialiştii afirmă că timpul de periaj diferă de la o persoană la alta.
Un periaj corespunzator care să asigure o igienă orală corecta se face în două minute dacă ai periuţă electrică şi în 5-6 minute dacă foloseşti o periuţă manuală, dar trebuie să te asiguri că tehnica de periaj pe care o foloseşti este însuşită corect şi efectuată complet.
Pentru că dinţii nu au o suprafaţă perfect neteda, ci mai degrabă în relief, alegerea unei periuţe care să se muleze pe suprafaţa dinţilor este esenţială. Dacă foloseşti o periuţă manuală, alege una cu lateralele flexibile, care îmbracă dinţii în procesul periajului şi se adaptează perfect “reliefului” dinţilor tăi, ducând la o curăţare superioară.
Dacă doreşti o soluţie profesionistă, alege dintre periuţele electrice de dinţi Oral-B – acestea te ajută cu diferite moduri de periaj în funcţie de nevoile tale (curăţare profundă, sensibilă, lustruire, masaj etc).
2. Pasta de dinţi
Sfatul nostru: Protejează dinţii împotriva tuturor problemelor
De fiecare dată când trebuie să cumperi pasta de dinţi, te afli în faţa unei decizii difícile: să alegi o pastă de dinţi care să îţi protejeze dantura împotriva plăcii bacteriene sau o pastă pentru dinţi albi şi strălucitori, să alegi respiraţia proaspătă sau să lupţi împotriva cariilor?
Sunt atât de multe opţiuni, atât de multe paste care îţi promit dantura perfectă fără prea mult efort, încât devine foarte dificil să alegi pasta potrivită pentru a combate cât mai multe probleme. Specialiştii recomandă o vizită la dentist, pentru că doar un consult medical avizat poate să-ţi indice la ce trebuie să ai mai mare grijă când este vorba despre dinţii tăi.
Poate nu ştiai, însă în cavitatea bucală se dezvoltă peste 500 de tipuri de bacterii diferite, iar pentru un astfel de atac bacterian, trebuie să fii înarmată cu armele potrivite. Daca periuţa de dinţi, aţa dentară şi apa de gură au rolul de a ajuta în menţinerea unei cavităţi bucale sănatoase, pasta de dinţi reprezintă un element foarte important în alegerea căruia trebuie mai multă grijă.
Acum, însă eroul unei igiene dentare ireproşabile este complexul de staniu. Oamenii de ştiinţă cunoşteau beneficiile staniului de 50 de ani, dar nu au reuşit să-l stabilizeze. Cercetătorii Blend-a-med au petrecut 15 ani în laborator cu staniul. 15 ani de teste, publicaţii, patente internaţionale până când formula acestuia să devină stabilă şi să fie inclusă în Blend-a-med ProExpert.
Un periaj de două ori pe zi cu o pastă de dinţi ce conţine complex de staniu previne şi respiraţia neplacută, petele şi sensibilitatea dentară. Aşa că, pentru o igienă dentară ireproşabilă, nu uita: trebuie să alegi o pastă de dinţi care să îţi ofere curăţare, fortifiere a dintelui şi un efect antibacterian. Iar ingredientul de bază pentru dinţi sănătoşi şi frumoşi, după care trebuie să te uiţi în lista de ingrediente, este complexul de staniu!
3. Aţa dentară
Sfatul nostru: Nu ignora locurile unde periuţa de dinţi nu poate ajunge!
Deşi poate părea un procedeu mai complicat, fără rezultate imediat vizibile, folosirea aţei dentare este un pas important pentru o cavitate bucală sănătoasă. A te spăla pe dinţi fără să foloseşti şi aţa dentară este ca şi cum ţi-ai spăla doar 65% din corp, restul de 35% rămânând murdar.
Ce face, de fapt, aţa dentară? Aceasta ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi, din zonele unde periuţa nu reuşeşte să ajungă. Nu trebuie curăţată cu aţa dentară doar zona în care dinţii se întâlnesc, ci şi suprafeţele acestora. Aţa dentară acţioneaza în completarea efectului de curăţare al pastei de dinţi, nu trebuie utilizată pentru a acoperi unele carenţe ale pastei de dinţi.
Pasta de dinti are numeroase ingrediente active (de exemplu complexul de staniu) care îşi fac treaba la nivelul suprafeţei dintelui, oferindu-ţi toate beneficiile pe care le promit, însă cariile, placa dentară sau respiraţia neplăcută continuă să apară. Asta nu înseamnă că pasta de dinţi nu este eficientă, ci că trebuie să acorzi o mai mare importanţă zonelor unde periuţa de dinţi nu poate ajunge, iar ingredientele active din pasta de dinţi nu îşi pot face efectul.
Aici intervine aţa dentară, fiind o completare a efectului pastei de dinţi. De aceea, este recomandat să foloseşti şi aţa dentară din aceeaşi gamă ca periuţa şi pasta de dinţi, pentru că ele au fost gândite şi create să lucreze eficient împreună şi să se completeze perfect pentru o igienă orală ireproşabilă. Foloseşte aţa dentară cel puţin o dată pe zi şi te vei bucura de o mai bună igienizare a danturii.
Mai ales pentru că nu trebuie să fii acasă pentru a o folosi şi pentru că ambalajul aţei dentare încape chiar şi în cea mai mică geantă. Încearcă aţa dentară Oral-B Satin Floss – are o formă plată special concepută să pătrundă în cele mai înguste spaţii şi lasă o plăcută senzaţie de prospeţime, datorită aromei mentolate.
4.Apa de gură
Sfatul nostru: Curăţă toată gura, nu doar dinţii!
Un ultim pas pentru o igienă corectă şi completă este folosirea apei de gură. Pe lângă curăţarea mecanică realizată prin periaj, folosirea apei de gură completează îngrijirea prin înlăturarea bacteriilor care se află pe mucoase şi care prin periaj nu sunt îndepărtate – suprafeţele cervicale (din vecinătătea gingiei) şi proximale (obrajii şi limba).
Ca şi în cazul aţei dentare, apa de gură este completarea pastei de dinţi, pentru că ajunge în acele zone în care periajul este mai dificil. Folosirea apei de gură din aceeaşi gamă ca şi pasta de dinţi, potenţează efectul celei din urmă, oferindu-ţi o protecţie completă împotriva celor mai frecvente probleme dentare.
Pentru a avea totul sub control, fără să ai dubii asupra respiraţiei tale, poţi suplimenta curăţarea gurii prin clătiri energice cu apă de gură după fiecare masă şi prin îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu aţa dentară. Dacă nu ai aţa dentară la îndemână, poţi folosi şi scobitori din lemn moale, dar foloseşte-le blând, pentru a nu răni gingia.
Apele de gură sunt de mai multe feluri şi acţionează pentru a preveni diferite probleme: microorganismele (le afectează metabolismul), împiedicarea aderării microorganismelor la placa dentară, scăderea rezistenţei suprafeţei smalţului dentar la atacul microbian (geluri pentru fluorizare, etc.).
O igienă orală corectă trebuie să devină o rutină simplă şi eficientă, care să nu-ţi dea peste cap planurile de peste zi şi care să te ferească de dureri, sunete de freza şi vizite prelungite la cabinetul stomatologic. Trebuie doar să urmezi 4 paşi simpli, iar dinţii tăi vor deveni frumoşi şi sănătoşi.
Nu uita: periază-ţi dinţii de două ori pe zi, foloseşte o pastă de dinţi care să-ţi ofere o protecţie completă împotriva celor 7 cele mai frecvente probleme dentare, ai grijă şi de zonele în care periuţa de dinţi nu poate ajunge prin folosirea aţei dentare şi împrospătează respiraţia de câte ori simţi nevoia prin clătirea gurii cu apă de gură.
1, 2, 3, 4 – Zâmbeşte cu încredere, dinţii tăi sunt sănătoşi şi frumoşi!
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeşte şi: Baza îngrijirii dinţilor: protecţia anticarie
Prevenţia dentară sau cum poţi avea dinţi frumoşi şi sănătoşi fără prea mult efort!
Accesoriul de top al acestei veri: un zâmbet sănătos