12 semne că-ți scrâșnești dinții în somn

  • Publicat:
  • Actualizat:
12 semne că-ți scrâșnești dinții în somn
Sursa foto: Shutterstock

Stresul este o parte integrantă a vieții noastre și este un instrument fundamental pentru supraviețuirea și gestionarea vieții de zi cu zi.

Însă atunci când durează mai mult decât este necesar și când simți că te confrunți cu mai mult stres decât de obicei, devine o adevărată problemă. În plus, acesta se poate manifesta în moduri surprinzătoare. De exemplu, îți poți pierde calmul atunci când în mod normal nu ai face acest lucru, sau te poți confrunta cu dureri de cap tensionate și repetate sau cu neplăcuta cădere a părului.

Stresul afectează și dinții

Dincolo de toate acestea, un alt semn al stresului constă în faptul că scrâșnești dinții în somn, fără să-ți dai seama. De altfel, stomatologii pot confirma numeroasele cazuri de fracturi ale dinților din cauza măcinării dinților, cunoscută și sub numele de bruxism.

Cercetările arată că în ultimele șase luni a existat o creștere a anxietății, depresiei și a bolilor mintale, care pot fi corelate cu o creștere a cazurilor de bruxism, explică dr. implantolog Lorelei Nassar.

Cu toate acestea este greu pentru cineva să conștientizeze că suferă de bruxism, deoarece acesta se manifestă adesea noaptea, în timp ce dormi profund.

În unele cazuri acesta se poate manifesta și în timpul zilei. Totuși, scrâșnitul dinților în timp ce dormi poate fi deosebit de problematic, deoarece nu ai idee cu ce intensitate faci acest lucru.

Presiunea pusă pe dinți în timpul unui episod de scrâșnit de dinți poate fi de 20 de ori mai mare decât forța manifestată atunci când mestecam alimentele. Urmările? Acest gest involuntar duce la abraziuni ale smalțului și chiar fracturi dentare, cauzând diverse simptome: migrene, probleme ale gingiilor, tulburări ale somnului și o stare de oboseală în timpul zilei, adaugă chirurgul implantolog.

De ce scrâșnești dinții în somn

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar, potrivit Asociației Americane de Stomatologie (ADA), stresul și anxietatea, problemele de somn, o mușcătură anormală și dinții strâmbi sau lipsă pot duce la bruxism.

Conform ADA, bruxismul (asemenea altor condiții de sănătate) poate fi ușor sau sever, ocazional sau frecvent.

Motivele pentru care scrâșnești dinții în somn

Așadar, cum știi că suferi de bruxism? Iată care sunt semnele majore care-ți arată că-ți scrâșnești dinții noaptea:

  • Dinți uzați/măcinați
  • Dinți zdrobiți sau crăpați
  • Dureri faciale
  • Dinți prea sensibili
  • Mușchii tensionați ai feței și ai maxilarului
  • Dureri de cap
  • Dislocarea maxilarului
  • Blocarea maxilarului
  • Un trosnet sau clic în articulația temporomandibulară (ATM), articulația care conectează osul maxilarului la craniu
  • Indentări de limbă
  • Daune la interiorul obrazului
  • Dacă porți fațete, adică zone plane și netede create pe suprafețele mușcătoare ale dinților, deoarece acestea sunt frecate între ele în mod repetat

Unele dintre aceste semne, cum ar fi faptul că ai dinții măcinați, pot fi dificil de observat fără ajutorul medicului dentist. De aceea se recomandă să fii deosebit de precaut dacă te trezești cu dureri de cap, dacă prezinți dureri de maxilar, dacă observi că ai dinți sensibili (în special la temperaturi extreme) și un somn întrerupt.

De ce este important să descoperi și să tratezi bruxismul?

„Bruxismul poate fi, de fapt, o problemă uriașă și poate duce la probleme de sănătate mai grave. Astfel, scrâșnitul dinților poate duce la dureri de dinți, dureri ale articulației temporomandibulare (ATM), pierderea capacității de mestecat și un aspect inestetic al dinților și al feței”, punctează implantologul.

Nu ignora niciodată gingiile umflate!

„Există cazuri în care dinții pot fi fracturați sau măcinați atât de mult, încât cuspizii (proeminențe de formă piramidală care prezintă patru versanți, două creste și un vârf) și șanțurile normale ale dinților (necesare pentru mestecat) se aplatizează”, spune dr. Nassar.

Dacă recunoști prezența oricărui semn de bruxism, nu întârzia: programează-te imediat pentru un consult stomatologic. Împreună cu medicul dentist vei descoperi exact problema cu care te confrunți și vei afla ce soluții ai la îndemână.

Poate vei avea nevoie să porți doar o gutieră noaptea sau este posibil să ai nevoie de ceva mai complex (cum ar fi ortodonția), pentru a ajuta la rezolvarea problemei. De asemenea, este posibil să ai nevoie chiar și de terapie comportamentală intervențională, cum ar fi să înveți să-ți odihnești corect limba, dinții și buzele, sau de un tratament numit biofeedback, care măsoară cantitatea de activitate musculară din gură și maxilar și care te anunță când aceasta este prea mare.

Tehnicile de gestionare a stresului – cititul, plimbarea și baia caldă înainte de culcare – sunt și ele de ajutor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult