5 motive pentru care te confrunți cu dureri de dinți dimineața

  • Publicat:
5 motive pentru care te confrunți cu dureri de dinți dimineața
Sursa foto: pixabay.com

Foarte multe persoane acuză dureri de dinți dimineața, imediat după ce se trezesc din somn. Aceste neplăceri în prima parte a zilei pot avea multiple cauze, pornind de la afecțiuni dentare și până la alte probleme de sănătate, care pot varia de la ușoare la severe.

Medicul stomatolog Sorina Stroe ne spune care sunt cauzele și când trebuie să mergem de urgență la dentist:

Există pacienți care spun că se confruntă cu dureri de dinți dimineața, imediat după ce se trezesc. Dimineața este oricum un moment dificil pentru o bună parte dintre noi. Fie că nu am dormit suficient sau calitativ sau că nu suntem genul de oameni matinali, cu toții avem acele câteva minute când ne trezim în care ne e dificil să ne scuturăm de somn și să începem ziua. Dacă peste asta adăugăm și o durere dentară sau în sfera cavității orale, avem rețeta sigură de începere a unei zile cu stângul.

Cauzele durerii sunt variate. Tocmai de aceea, este esențial să ne prezentăm la cabinetul medicului stomatolog încă de la apariția unui disconfort pentru a investiga și trata din timp problema. Cu cât problema este descoperită mai la început, cu atât rezolvarea este adesea mai simplă și mai puțin costisitoare.

Dureri de dinți dimineața: care sunt cauzele?

1. Bruxism

Principala cauză pentru care te confrunți cu dureri de dinți dimineața este scrâșnitul sau strânsul din dinți sau, în termeni medicali, bruxismul. Bruxomanii (cei care suferă de acest obicei vicios) știu deja că, pe parcursul nopții, când senzorii de presiune sunt și ei într-o stare de „amorțeală”, ne permit să dezvoltăm forțe mult mai mari decât pe parcursul zilei, când suntem conștienți.

Aceste forțe mai mari, dezvoltate pe parcursul nopții, ne dau dureri articulare și dentare, inclusiv migrene.

Cauza exactă a bruxismului nocturn nu este cunoscută. Stresul și tulburările legate de somn, inclusiv apneea în somn, pot fi adesea un factor major. De asemenea, un studiu realizat în 2016, publicat în revista Sleep, a demonstrat că și genetica poate juca un rol important.

Soluția pentru a diminua aceste efecte secundare neplăcute este simplă. Trebuie făcută o gutieră de bruxism, cu care pacientul doarme noaptea (mulaj din plastic semidur sau dur care copiază relieful uneia dintre arcade).

Mecanismul prin care aceste efecte secundare se diminuează este unul simplu: prin prezența acestei gutiere, interpusă între arcade, forțele dezvoltate sunt absorbite și descompuse. În timp, gutiera ea se va subția, ușor-ușor, până când va ceda și se va rupe. Comparativ însă cu dinții noștri, gutiera este un consumabil mai simplu și ieftin de înlocuit, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

2. Tulburarea articulației temporomandibulare

Articulația temporomandibulară conectează maxilarul cu craniul de fiecare parte a feței. Inflamația și iritația la nivelul articulației temporomandibulare pot provoca durere la nivelul capului, al gâtului sau al dinților. Posibilele cauze includ bruxismul și artrita la nivelul maxilarului.

Simptomele comune sunt:

  • dureri de dinți
  • durere de cap
  • dureri de urechi
  • dureri de maxilar resimțite în timp ce mănânci sau vorbești
  • strângerea sau blocarea maxilarului

3. Cariile dentare

Cariile reprezintă o cauză frecventă a durerilor de dinți. Netratate, ele se agravează și se măresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce timpul trece.

Chiar și după ce sunt tratate (curățate), lasă în urmă defecte mari de substanță. În acest caz, dacă vom realiza obturații din compozit (dacă punem plombă, în termeni populari), avem mari șanse să se fractureze destul de repede, mai ales dacă dinții pe care i-am tratat se află pe zona laterală, unde susțin forțe masticatorii mari (unde mestecăm, de regulă, mâncarea).

Odată fracturat, un dinte cu o obturație de mare volum va avea nevoie de o obturație nouă, de tratament de canal sau chiar extracție, dacă linia de fractură s-a dus în adâncime. Întotdeauna este de preferat să salvăm dinții naturali, astfel că este indicat să procedăm altfel cu dinții cu grad mare de deteriorare, declară medicul stomatolog.

4. Boala parodontală

În fază incipientă, boala parodontală este cunoscută sub numele de gingivită. Ea provoacă umflarea și înroșirea gingiilor care adesea sângerează la un simplu periaj al dinților.

Odată ce placa bacteriană se acumulează de-a lungul liniei gingiilor, pot apărea durerile de dinți. Nedepistată și tratată la timp, această afecțiune poate duce chiar până la pierderea dinților.

5. Abces dentar

Abcesul reprezintă un edem inflamator care, în general, poate avea diverse cauze. Inflamația poate fi cauzată, de exemplu, de o carie în stadiu avansat care a afectat nervul dintelui.

Acel nerv, nefiind drenat, va determina apariția unor secreții care, sub presiune, va genera răspândirea inflamației. Așa se întâmplă și în cazul gingiei care se umflă până când pacientul ajunge pe scaunul stomatologului și este drenat acel abces, ori se sparge de unul singur.

Alteori, infecția poate avea legătură cu țesutul de susținere al dintelui. Practic, avem o îmbolnăvire a sistemului de susținere a dintelui, a ligamentelor.

De asemenea, un fenomen extrem de frecvent este accidentul de erupție, acel moment când un molar de minte se chinuie să iasă deși nu are pe unde și astfel apare inflamația, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Medic stomatolog Sorina Stroe
Urmărește CSID.ro pe Google News