7 alimente pe care să nu le mănânci când ai afte bucale

Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog și asistent universitar, ne explică ce alimente ar trebui să evităm atunci când avem afte bucale.
7 alimente pe care să nu le mănânci când ai afte bucale

Aftele bucale sunt leziuni dureroase ale mucoasei orale, care pot afecta semnificativ calitatea vieții, privându-ne de micile plăceri zilnice. Pe lângă tratamentele disponibile în farmacii, alimentația joacă un rol esențial în vindecarea rapidă a acestora. Anumite alimente pot agrava simptomele și pot încetini procesul de recuperare, motiv pentru care este important să știm ce alimente trebuie evitate.

Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog și asistent universitar, ne explică ce alimente ar trebui să evităm atunci când avem afte bucale.

Ce sunt aftele și de ce sunt atât de neplăcute?

„Aftele bucale sunt ulcerații mici, rotunde sau ovale, care apar în interiorul cavității bucale și ne provoacă un real disconfort. Ele pot apărea din diverse cauze, cum ar fi stresul, deficiențele nutriționale, traumele locale sau chiar unele alimente pe care le consumăm. Aftele pot diminua considerabil calitatea vieții de zi cu zi, privându-ne de micile plăceri ale alimentației, cum ar fi savurarea unei mese gustoase. Durerea și senzația de arsură pe care ni le provoacă aftele pot face ca orice aliment aparent inofensiv să devină iritant,” declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Tocmai de aceea, pe lângă tratamentele disponibile fără prescripție medicală, este important să ne ajustăm dieta pentru a facilita vindecarea.

Alimente de evitat atunci când ai afte bucale

Mâncăruri picante

Alimentele picante ar trebui eliminate din dietă când avem afte.

„Capsaicina, substanța responsabilă pentru senzația de arsură pe care o simțim când consumăm alimente picante, irită leziunile și agravează inflamația. Astfel, consumul de alimente picante poate intensifica durerea și poate încetini procesul de vindecare”, adaugă Dr. Sorina Stroe.

Citrice și alte fructe acide

Portocalele, lămâile, grapefruitul și alte citrice, deși sunt pline de vitamine, au o aciditate ridicată, care poate agrava aftele.

„De multe ori, citricele pot fi chiar declanșatorul apariției aftelor, așa că este recomandat să le evităm până la vindecarea completă”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cafea și ceai

„Atât cafeaua, cât și ceaiul au un pH acid, iar aciditatea este unul dintre factorii care pot agrava aftele. În plus, cofeina poate provoca deshidratare, iar hidratarea corespunzătoare este crucială în procesul de vindecare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Roșiile crude, de evitat când ai afte bucale

Roșiile, deși sănătoase, au un pH acid și sunt bogate în fibre, ceea ce le face dificil de tolerat atunci când ai afte.

„Aciditatea lor poate irita mucoasa bucală și poate înrăutăți simptomele,” ne avertizează Dr. Sorina Stroe.

Băuturi carbogazoase

Acestea sunt nocive din mai multe motive: conțin atât acid, cât și zahăr, ambele factori care pot agrava aftele.

„Băuturile carbogazoase nu doar că intensifică disconfortul din cauza acidității, dar zahărul contribuie și el la inflamație și încetinește vindecarea”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Alcool

Consumul de alcool nu este recomandat în cazul aftelor bucale, din cauza acidității și a faptului că provoacă xerostomie (uscăciunea gurii).

„O gură uscată face mai dificilă vindecarea, deoarece saliva ajută la protejarea și regenerarea țesuturilor afectate”, explică Dr. Sorina Stroe.

Alimente dure și cu textură aspră

„Alimentele cu textură aspră sau crocantă, precum pâinea prăjită, chipsurile sau nucile, pot provoca leziuni suplimentare în zona afectată și ne pot prelungi suferința”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce ar trebui să mâncăm pentru a grăbi vindecarea aftelor

„Pentru a accelera procesul de vindecare, este recomandată o dietă bazată pe alimente moi și neutre din punct de vedere al acidității, precum iaurtul, piureurile de legume și supele călduțe (dar nu fierbinți). Hidratarea corespunzătoare este esențială, iar băuturile răcoritoare precum apa plată sau ceaiurile de plante neîndulcite pot ajuta la menținerea sănătății cavității bucale.

E important să înțelegem că pe lângă tratamentul medicamentos, alimentația joacă un rol important în gestionarea și vindecarea aftelor bucale. O dietă echilibrată și corect adaptată poate face diferența între o vindecare rapidă și o suferință prelungită”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult