Se întâmplă uneori, atunci când ne așteptăm mai puțin, să simțim o durere combinată cu senzație de usturime în interiorul cavității orale. Aceasta ne strică total buna dispoziție, ne afectează vorbirea și cauzează dificultăți în momentul consumului de alimente sau băuturi. Cauza este apariția unei afte bucale.
Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog, explică de ce apar aftele bucale și cum este bine să acționăm pentru a le trata.
Apărute predominant la nivelul cavității orale și având o incidență destul de crescută, aftele bucale sunt ulcerații (leziuni) dureroase de mici dimensiuni, de culoare albă, înconjurate de o suprafață roșiatică.
Pot apărea la nivelul limbii, al buzelor, pe cerul gurii sau în zona mucoasei labiale (partea internă a buzei), a gingiei sau pe interiorul obrajilor.
Ne putem confrunta cu o singură aftă sau chiar cu mai multe în același timp. Ele provoacă un disconfort ridicat prin senzația de usturime, arsură, afectând calitatea vieții pacientului, căruia i se limitează mult gama de alimente și băuturi pe care le poate consuma. De aceea, este nevoie de un tratament cât mai rapid, declară medicul stomatolog.
Printre cauzele apariției aftelor bucale amintim:
De asemenea, ele mai apar și în contextul unor afecțiuni cronice generale (HIV, boala celiacă, boala Crohn), la pacienți imunodeprimați.
Deși, în general, aftele bucale se vindecă de la sine în maximum 2 săptămâni, este foarte neplăcut pentru pacient să aștepte pur și simplu vindecarea acestora.
„Tratamentul clasic, după vizita la medicul stomatolog, presupune administrarea de colutorii (preparate în farmacii cu laborator) pe bază de dezinfectanți, antibiotice, vitamine și uleiuri esențiale, aplicate de câteva ori pe zi prin badijonare.
Alte căi de tratament pot fi aplicarea de violet de gențiană combinat cu xilină de câteva ori pe zi sau badijonările cu glicerină boraxată ori clătirea cu soluții alcaline de tipul bicarbonatului de sodiu.
Există, totodată, multe produse deja preparate care se găsesc în comerț, în farmacii, cu rezultate destul de bune. Nu am să vă ascund însă că primele zile sunt extrem de neplăcute, chiar și după începerea tratamentului.
O metodă nouă de tratament și cu eficiență mult mai ridicată este laserul, care reduce semnificativ simptomatologia și accelerează procesul de vindecare”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Pentru pacienții purtători de proteze dentare, igiena atentă a acestora și îndepărtarea lor pe timpul nopții sunt esențiale.
Avem nevoie de un periaj corect realizat, de o igienă riguroasă, evitarea agresării prin periaj a mucoaselor gingiei, evitarea alimentelor foarte reci, foarte calde sau foarte picante, acide. De asemenea, recomand îndepărtarea factorilor mecanici cauzatori de afte, cum ar fi lucrările dentare neadaptate corect, încheie medicul stomatolog.