Cine nu-şi doreşte un zâmbet mai alb, sănătos şi fără pete? Pentru a obţine acest efect, multe persoane optează pentru procedurile de albire profesională în cabinetele stomatologice, dar şi pentru produse pe care le pot folosi acasă, care promit acelaşi rezultat. Consumul de cafea, vin roşu, fumatul sau pur şi simplu înaintarea în vârstă duc la colorarea şi pătarea dinţilor. Astfel, albirea dentară a devenit una dintre cele mai solicitate proceduri stomatologice, iar din comoditate, multe persoane aleg să le folosească acasă, fără să ştie exact dacă se expun unor riscuri.
Adrian Mina, medic stomatolog, ne spune dacă metodele de albire acasă sunt sau nu sigure pentru sănătatea dinţilor.
“Albirea dinţilor nu este o joacă pentru că orice greşeală poate provoca daune mari asupra smalţului şi al gingiilor. Medicul stomatolog are responsabilitatea să discute cu pacientul şi să evalueze statusul dentar. El va explica beneficiile şi riscurile şi va recomanda cea mai potrivită metodă de albire. Doar aşa el poate recomanda albirea profesională, efectuată în cabinetul de medicină dentară, sau albirea cu gutiere, realizată de pacient acasă, însă verificând produsul folosit şi urmând cu stricteţe indicaţiile medicului”, spune medicul Adrian Mina.
“Nu toate produsele de albire a dinţilor existente în comerţ sunt recomandate de medic. Nu ai nevoie de prescripţie medicală pentru benzile ce se aplică pe dinţi, „creioanele” speciale de albire, pastele de dinţi sau apele de gură cu efect de albire. Atenţie, însă! Unele au compuşi pe bază de dioxid de clor şi/sau acid citric şi pot cauza scăderea rezistenţei smalţului. Cele mai multe produse nu sunt reglementate de Agenţia Naţională a Medicamentului, aşa că există un mare risc dacă sunt utilizate fără îndrumare”, explică Dr. Adrian Mina.
“Benzile de albire utilizate fără un consult medical în prealabil pot fi dăunătoare dinţilor şi ţesuturilor moi înconjurătoare. Pot apărea efecte adverse precum hipersensibilitate dentară şi iritaţii gingivale sau mucozale. Efectul asupra structurilor dentare depinde de concentraţia produselor utilizate şi perioada de expunere a smalţului. Există studii care au demonstrat că substanţa activă din aceste produse afectează structura de colagen din dentină prin difuzarea materialului în canaliculele dentinare, de aceea este foarte important ca medicul să stabilească metoda de albire şi să monitorizeze întreaga procedură”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.