Sănătatatea este la modă în ultima vreme şi fie că este vorba de sport, alimentaţie sau igienă, toate contribuie la un stil de viaţă corect şi sănătos. Nici dinţii nu sunt o excepţie, toată lumea îşi doreşte dinţii aliniaţi într-un zâmbet armonios, mai alb, mai strălucitor.
Unii dintre noi sunt norocoşi, căci natura i-a înzestrat cu o formă plăcută a dinţilor, culoare deschisă şi aşezare corectă, caz în care o igienă riguroasă îi va ajuta să îşi păstreze zâmbetul intact.
Alţii însă, sunt nevoiţi să îşi creeze zâmbetul perfect prin tehnologie modernă de albire, aparate ortodontice ce aliniază corect dinţii şi amplasarea faţetelor şi coroanelor de ceramică integrală.
Indiferent în ce categorie vă aflaţi, este clar că interesul pentru sănătatea dentară şi educaţia în sensul acesta sunt pe o pantă ascendentă.
De ce vrem dinţii mai albi? Poate un zâmbet foarte strălucitor atrage atenţia mai mult? Poate este o metodă de a te face remarcat(a)? Foarte normal! Nu trebuie să ne găsim scuze, dantura perfectă exprimă sănătate şi conferă încredere în sine!
Ce este ALBIREA?
Ce înseamnă să-ţi albeşti dinţii? Există câteva metode, dar principiul este acelaşi: o substanţă pe bază pe peroxid de hidrogen acţionează asupra smalţului pentru a-l curăţa.
Albirea în cabinet se face cu ajutorul unor geluri de albire ce au o acţiune mult mai rapidă (45-90 minute) şi sunt peroxizi, dar cu o concentraţie de 35-36%.
Sunt aplicate STRICT sub supravegherea medicului stomatolog, în cabinet, cu protecţie gingivală şi sunt activate de radiaţia luminoasă cu o intensitate şi durată controlate, aceasta fiind cea mai eficientă şi mai rapidă metodă de albire.
Efectul este imediat, pacientul fiind beneficiarul unui zâmbet nou, fără a avea efecte secundare neplăcute.
O altă metodă foarte agreată de pacienţi este aceea a albirii acasă, folosind geluri cu o concentraţie mult mai scazuta (aprox. 15%), înmânate tot de către medicul stomatolog odată cu nişte gutiere – mulaje ale arcadelor dentare – ce se vor purta pe parcursul nopţii, între 4 şi 8 ore, în funcţie de concentraţie, respectiv de indicaţiile producătorului şi de cele ale medicului.
Dezavantajul este timpul îndelungat al folosirii şi imposibilitatea controlării gelului, rezultând o albire neuniformă şi inflamaţia gingivală.
Însă, toate aceste tratamente de albire trebuie însoţite de o igienă corespunzătoare – spălarea dinţilor de două ori pe zi – dimineaţa şi seara – cu o pastă de dinţi ce conţine agenţi de albire, de exemplu, blend-a-med 3D White Luxe.
Această pastă ajută la albirea dinţilor, întărind în acelaşi timp smalţul dinţilor, nefiind astfel necesar să facem compromisuri între sănătatea şi frumuseţea dinţilor. Plus, aţa dentară Oral B Satin Floss şi apa de gură Oral B 3D White Luxe asigură o curăţare perfectă a spaţiilor interdentare.
Trebuie însă să ştim că există cazuri în care albirea dentară nu funcţioneaza şi acelea sunt cazurile care au ca şi cauză de colorare a smalţului şi dentinei amelogeneza ori dentinogeneza imperfectă, fluoroza, administrarea de tetraciclină etc., sau, din perioada posteruptivă, coloraţii date de vârstă, obturaţii din amalgam sau răşini acrilice, recesie pulpară, fisuri sau fracturi.
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeste si: Zâmbetul perfect: estetică şi funcţionalitate
Exploatarea la maximum a tomografiei computerizate cu fascicul conic