Tratamentul ortodontic este o modalitate de îndreptare a dinţilor, de îmbunătăţire a înfăţişării danturii şi a modului în care aceasta funcţionează.
Primul pas este o examinare completă, ce include radiografii şi amprente ale arcadelor dentare. Apoi medicul va stabili tratamentul şi modul în care acesta va decurge. De obicei sunt implicate diverse dispozitive ortodontice şi aparate dentare.
Acestea se împart în 3 mari categorii: aparate ortodontice mobile, aparate ortodontice fixe şi aparate ortopedice.
Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate la copii. Ele reprezintă alegerea cea mai bună în cazurile de reeducare a funcţiilor (ex: deglutiţie, poziţia limbii) şi în cazul înghesuirilor dentare mai mici.
Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul nopţii şi cât mai mult pe durata zilei, dar se scot în timpul meselor, când copilul doreşte să vorbească şi bineînţeles pentru igienizarea aparatului cu Oral B Oxy Jet, primul irigator oral din lume cu tehnologia unică cu micro-bule de aer. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce îi încântă pe micuţi şi îi determină să le poarte cu drag.
Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri: metalice, ceramice, invizibile. În cazul copiilor, cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile metalice sau ceramice.
Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice vârstă şi sunt alcătuite din brackets – elemente lipite pe suprafaţa vestibulară (vizibilă) sau linguală (faţa interioară) a dintelui, pe toată durata tratamentului şi pot fi metalice, ceramice sau transparente, arcuri – cele care furnizează forţe pentru a deplasa dinţii şi ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor în brackets.
Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase (de obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe) şi pot să fie însoţite de tracţiuni extraorale. Cele mai frecvent utilizate la copii sunt: activatorul, twin-blocul şi trainerul cu menţiunea că se recomandă să fie folosite la copiii cu vârsta între 8 şi 12 ani.
De asemenea, la mare căutare sunt şi aparatele dentare invizibile, cele mai reprezentative pentru această categorie fiind Invisaling din gama aparatelor ortodontice mobile şi Incognito, aparţinând aparatelor dentare fixe.
Igiena în timpul purtării aparatelor dentare este foarte importantă, mai ales că, prin prezenţa lor în cavitatea bucală, pot fi retentive pentru diverse alimente.
Periajul dentar este foarte important şi trebuie făcut corect şi meticulos timp de 2 până la 3 minute cu perii soft sau ultrasoft. Faţa externă a dinţilor unde sunt şi brackeţii trebuie periată cu mişcări orizontale, insistând îndeosebi în zona dintre bracket şi gingie.
Pentru zonele în care accesul este dificil, se pot folosi periuţe interdentare, alături de aţa dentară Super Floss ideală pentru curăţarea aparatelor dentare şi apa de gură.
Deşi aduce multe beneficii, tratamentul presupune şi câteva riscuri, iar o parte dintre acestea sunt determinate de igiena necorespunzătoare: carii, boli gingivale, decalcifierea sau eroziunea dinţilor. De aceea trebuie acordată o importanţă deosebită igienei dentare.
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.