Vă gândiţi că periuţele electrice sunt doar nişte mofturi moderne şi că tehnologia actuală este încorporată doar pentru a vă fura ochii? Aveţi senzaţia că cei ce o folosesc sunt nişte leneşi? Poate snobi? V-aţi gândit însă că poate vă înşelaţi? Eficienţa sa a fost dovedită în teste clinice, care au arătat că reduce semnificativ placa şi inflamaţiile gingiilor, rămânând în acelaşi timp sigură pentru ţesuturile moi ale gurii.
Periuţele electrice au fost inventate în 1939 şi aveau zona activă formată din filamente de plastic. După 1960, au apărut şi periuţele electrice cu partea activă formată dintr-o pâlnie de cauciuc moale, care execută o mişcare de rotaţie considerată ca deosebit de eficientă în igienizarea gingivo-dentară.
Diferitele modele existente pot crea mişcări rotative, rotative în sensuri opuse sau oscilante. Sursa de putere poate fi directă, prin conectarea la instalaţia de curent electric, cu baterii ce se pot înlocui (cu dezavantajul că pe măsură ce puterea bateriilor se pierde, viteza de periere se reduce) şi cu acumulator ce poate fi încărcat periodic.
Numărul de mişcări pe minut variază în funcţie de producător şi de programul selectat dar şi de modalitatea de încărcare – de la mai puţin de 1.000 de cicluri pe minut la cele pe baterii, până la circa 2.000 de cicluri pe minut la cele cu acumulator şi chiar 3.600 de cicluri pe minut la cele conectate direct la priză. De exemplu, periuta Oral B Triumph foloseşte atât acumulatori, cât şi conectare directă la priză şi are între 4000 şi 8800 de rotatii pe minut.
Periajul electric şi cel manual, printr-o folosire corectă, realizează, în egală măsură, o îndepărtare eficientă a plăcii microbiene şi a detritusurilor organice din zonele accesibile. Între periajul electric şi cel manual, realizate corespunzător, nu sunt deosebiri esenţiale privind gradul de curăţire gingivo-dentară, stimularea keratinizării gingivale şi traumatismul gingival, însă periuţele electrice prezintă avantaje prin adoptarea tehnologiei: au senzori de presiune şi se opresc atunci când sunt aplicate cu o presiune excesivă pe gingie sau pe dinte, prezintă semnalizator sonor care anunţă când ajungem la timpul necesar de periaj şi când trebuie să periezi şi altă zonă a danturii, fibrele indicator din peri se decolorează şi îţi arată când vine momentul să înlocuieşti capul.
Oral B Triumph vine şi cu un dispozitiv inteligent – Smart Guide – care oferă feedback în timp real şi vă ajută să vă curăţaţi dinţii asa cum recomandă medicul dentist. Acesta arată durata periajului, nivelul de încărcare, modul de periaj recomandat în funcţie de fiecare capăt de periaj. Iar Oral B D20 are un senzor de presiune care aprinde un beculeţ în momentul în care se aplică o presiune prea mare asupra dinţilor.
Periajul electric prezintă şi alte avantaje faţă de cel manual obişnuit fiind indicat si copiilor mici, persoanelor cu nevoi speciale, celor purtătoare de aparate ortodontice sau cu abilitate manuală redusă, persoanelor leneşe, bolnavilor necooperanţi, oligofrenilor, persoanelor suferind de artrită şi alte afecţiuni poliarticulare deformante, boala Parkinson (situaţii care impun deseori efectuarea periajului de o altă persoană îngrijitoare). Oral B are o gamă specială pentru copii – Oral B Stages – vesel colorate, cu peri ultra moi şi cu mişcări de oscilaţie-rotatie.
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeşte şi: Periuţa de dinţi electrică
Foloseşte periuţa de dinţi potrivită
Ce înseamnă un periaj dentar corect