Tratamentele ortodontice presupun anumite limite, mai ales în cazul pacienților adulți, precum și unele complicații care nu trebuie să fie ignorate. Este recomandat ca, înainte de a începe un tratament, să te asiguri că ești bine informat, pentru a beneficia cu adevărat de modificările pe care aparatele ortodontice le induc asupra dinților tăi. Iată mai jos care sunt riscurile tratamentului ortodontic și cum să le previi eficient.
Beneficiile tratamentelor ortodontice depășesc aspectul estetic. Un maxilar și dinți incorect poziționați pot provoca apariția unor tulburări funcționale și chiar, în timp, dureri fizice, precum cele de cap și de gât. Odată cu apariția unor tehnologii noi și din ce în ce mai eficiente, ortodonția dedicată adulților poate să ofere metode inovatoare, precum sistemul Invisalign sau aparatele dentare transparente. Acestea sunt mai discrete și la fel de eficiente, ceea ce explică popularitatea crescută a tratamentelor ortodontice în rândul adulților. În afară de alinierea dinților, tratamentele ortodontice sunt utile pentru rezolvarea unor probleme ca:
Ortodonția poate să fie o soluție eficientă pentru aceste probleme și poate să permită o mai bună igienă orală, iar, la nivel general, o stare de sănătate excelentă. O discuție cu medicul stomatolog te poate lămuri dacă poți sau nu beneficia de un tratament ortodontic. Anumite terapii medicamentoase sau probleme ale gingiilor, de exemplu, pot fi motive pentru care aparatele dentare să nu fie recomandate. De asemenea, medicul ortodont îți poate oferi un plan de tratament personalizat.
Lista efectelor pozitive ale tratamentelor ortodontice este lungă. Totuși, ca orice tratament medical, există și unele riscuri, cele mai multe dintre ele cauzate de igiena deficitară, precum gingivita, tartrul și halitoza. Pe de altă parte, mai rar, aparatul dentar poate să favorizeze unele afecțiuni mai serioase, precum cele prezentate mai jos.
Candida albicans este o ciupercă microscopică prezentă în mod natural pe membranele mucoase, în tractul digestiv și zona genitală. În contextul unui dezechilibru imunitar, aceasta devine patogenă, se reproduce excesiv, generează toxine și devine sursă de infecții precum candidoza bucală. Afecțiunea este benignă în 99% din cazuri și nu este contagioasă. O serie de factori favorizează dezvoltarea candidozei bucale, iar printre aceștia se numără și igiena orală deficitară, precum și poziționarea incorectă a aparatului dentar. Afecțiunea, care are printre simptome pete roșii și albicioase dezvoltate pe limbă și în întreaga cavitate orală, poate să fie prevenită relativ ușor, prin respectarea unor măsuri de igienă strictă a gurii și aparatului dentar, dar și prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum limitarea alimentelor dulci și a fumatului.
Necroza dentară este echivalentă cu distrugerea nervului dintelui. Cea mai frecventă cauză a acestei probleme medicale este un traumatism, care poate rupe vasele de sânge, determinând distrugerea lentă a țesuturilor moi ale dintelui. Necroza dentară provoacă mai întâi dureri severe, care apoi dispar, iar dintele capătă o culoare cenușiu închis. O altă cauză majoră a unei necroze dentare sunt cariile netratate, care distrug țesutul dentar. Mai rar, necroza dentară poate să fie cauzată de un tratament ortodontic efectuat incorect, care a dus la deplasarea prea bruscă a dinților. În general, necroza dentară necesită un tratament de canal (devitalizare).
Igiena danturii unei persoane care poartă aparat este mai complicată, însă este o condiție esențială pentru buna desfășurare a unui tratament ortodontic. Aparatele dentare captează și rețin resturile de alimente, iar, dacă acestea nu sunt eliminate corespunzător, alimentează bacteriile care există în mod natural în gură, provocând apariția acizilor, ce atacă smalțul dentar. Se produce în timp fenomenul de decalcifiere, care se manifestă prin pete albe ce apar pe zonele de contact ale dinților cu elementele dispozitivului medical. Demineralizarea dentară este asociată cu sensibilitatea dinților și cu un risc crescut de apariție a cariilor.
Tratamentul ortodontic permite rezolvarea unor probleme funcționale, legate de masticație sau respirație, dar și un zâmbet armonios. Complicațiile care pot apărea în timpul tratamentului sunt rare. O igienă corectă și respectarea recomandărilor medicului ortodont sunt, în general, suficiente pentru ca tratamentul să fie unul de succes.