Ce e urgent și ce nu pentru dantura ta? Ghid complet

  • Publicat:
Ce e urgent și ce nu pentru dantura ta? Ghid complet

Îți dorești să scapi de grija afecțiunilor dentare și să te bucuri de o dantură mereu sănătoasă, dar nu știi cum să prioritizezi tratamentele stomatologice de care ai nevoie?

Știi că ai câteva probleme dentare, dar acestea nu îți cauzează disconfort și preferi să amâni să le tratezi? Ei bine, afecțiunile dentare se pot transforma în urgențe stomatologice atunci când te aștepți cel mai puțin, tocmai de aceea este necesar să tratezi la timp micile probleme dentare, cum ar fi cariile. Află ce este urgent pentru dantura ta și ce nu și descoperă cum poți să zâmbești mereu cu încredere și să nu te confrunți niciodată cu disconfort.

Ce sunt urgențele stomatologice?

Urgențele stomatologice se pot împărți în mai multe categorii, în funcție de cauză și de stadiul în care se află problema dentară cu care tu te confrunți. Acestea te pot lua prin surprindere și pot apărea fără a-ți oferi semne, tocmai de aceea medicii stomatologi sunt pregătiți să ofere tratamente în regim de urgență.

Așa cum este explicat în acest material, urgențele stomatologice sunt la fel de importante precum orice alte probleme medicale deoarece atunci când sunt neglijate sau atunci când sunt tratate superficial, acestea pot duce la complicații, necesitând tratamente complexe și costisitoare.

Fie că vorbim despre durerea de la nivelul unei măsele, de un abces dentar sau de un molar de minte care nu are loc să erupă pe arcadă, urgența stomatologică necesită tratament imediat pentru a putea controla durerea și pentru a te simți din nou confortabil într-un timp cât mai scurt.

Care sunt afecțiunile dentare care se pot transforma în urgențe?

Chiar dacă nu te-ai confruntat până acum cu o astfel de problemă este bine să știi care sunt cele mai comune urgențe stomatologice pentru a reuși să îți dai seama la timp care este problema și cum trebuie să acționezi în așa fel încât disconfortul să fie cât mai mic.

Urgențele stomatologice pot fi reprezentate de traumatisme la nivelul dinților sau al maxilarului, ele pot apărea în urma accidentelor și pot fi recunoscute atunci când se observă fractura unui dinte, deplasarea anormală sau chiar pierderea acestuia.

De asemenea, urgențe stomatologice pot fi și diferitele tipuri de inflamații de la nivelul cavității orale cum ar fi abcesul dentar, care poate apărea în jurul rădăcinii dintelui sau în spațiul dintre gingie şi dinte, inflamarea pulpei dentare, care se manifestă prin durere și sensibilitate la rece și fierbinte, și inflamarea rădăcinii dintelui, care se manifestă prin durere persistentă și înroșire a gingiei.

Alte urgențe stomatologice pot fi reprezentate de sângerările din urma extracțiilor dentare ce apar la 3-4 zile de la intervenția chirurgicală sau de infecția apărută în locul de unde a fost extras dintele. O altă urgență stomatologică apare atunci când există dificultăți în ceea ce privește erupția dinților, de exemplu, dacă măseaua de minte nu are suficient loc pe arcadă să erupă, aceasta poate să provoace o iritație la nivelul gingiei și, în unele cazuri, poate să ducă la imposibilitatea deschiderii gurii.

Conform THE Healthy, o urgență stomatologică poate fi semnalată și de sensibilitatea excesivă a dinților. Este importat să ceri ajutorul medicul stomatolog la timp nu doar pentru a reduce disconfortul, ci și pentru a descoperi care este cu adevărat cauza problemei și pentru a o trata corespunzător.

Toate acestea reprezintă cazuri în care intervenția medicului stomatolog poate face diferența între salvarea dintelui și pierderea definitivă a acestuia. Este necesar să privești urgențele stomatologice cu foarte mare seriozitate și să te gândești că întotdeauna ajutorul unui medic este cea mai potrivită alegere.

Când trebuie să mergi la medicul stomatolog?

Vizitele la medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni tocmai pentru a putea preveni urgențele stomatologice, în cadrul unor astfel de vizite medicul tău stomatolog va putea observa dacă te confrunți cu diverse probleme dentare în stadiu incipient și îți va putea recomanda un tratament potrivit.

Dacă planul tău de tratament conține mai multe tipuri de intervenții stomatologice, care îți promit un zâmbet sănătos și frumos, exact așa cum îți dorești, dar nu știi ce trebuie să faci prima oară este recomandat să te consulți cu medicul stomatolog, în așa fel vei afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

De exemplu, dacă planul tău de tratament prevede atât realizarea unor tratamente pe canal pentru tratarea pulpei dentare, cât și o albire dentară care îți garantează obținerea zâmbetului perfect estetic, medicul îți va recomanda ca la început să realizezi tratamentele pe canal, care pe termen lung vor ajuta la salvarea dinților, și, la final, albirea dentară, care are un rol estetic. Deși cu toții ne dorim un zâmbet de invidiat, în primul rând dantura noastră trebuie să fie sănătoasă.

Ai grijă de sănătatea ta dentară și alege să previi în loc să tratezi, astfel te vei asigura că nu vei fi niciodată luat prin surprindere de afecțiunile dentare și de urgențele stomatologice.

Urmărește CSID.ro pe Google News